Tadić: Srpski telegraf ugrozio bezbednost Saše Reljića 1Boris Tadić Foto: Fonet/Božidar Petrović

Ne znam da li će Saša Reljić doći u Srbiju zajedno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da li će tom prilikom biti saslušan u tužilaštvu.

Međutim, ono što znam, iz doduše nezvaničnih izvora, je da je Reljić u više navrata već saslušavan u tužilaštvu, a poslednji put krajem prošle godine – kaže za Danas advokat Predrag Savić, pravni zastupnik porodica Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića koji su, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, poginuli u vojnoj kasarni na Topčideru 5. oktobra 2004. godine.

Saša Reljić o kojem govori, prema pisanjima tabloida bliskim vlastima, ključni je svedok za tužilaštvo, pošto on navodi da su gardisti ubijeni jer su svedočili iznošenju kokaina iz kasarne Karaš na Topčideru. Uz opasku da nije upoznat sa konkretnim iskazom Reljića, advokat Savić naglašava da je on godinama pokušavao da sazna identitet tog svedoka.

– Pet ili šest godina pokušavam da saznam koji to svedok tvrdi da se iza zločina krije trgovina narkoticima. Ne bih ni danas znao da to nije obelodanio bivši predsednik Srbije Boris Tadić. I dalje ne znam zbog čega je to Tadić učinio – navodi Savić.

Tadić je, inače, Sašu Reljića spomenuo u tvitu objavljenom dan nakon što je, 18. oktobra prošle godine, u UBPOK-u dao izjavu u sklopu istrage ubistva gardista.

„Nisu me pitali ništa za Maraša, čije učešće je tema tabloida, ali jesu za izvesnog Sašu Reljića, kog sam video samo jednom i to kao člana ruske delegacije, koja me jednom prilikom dočekala na aerodromu u Moskvi tokom mog mandata“, napisao je tada Tadić.

Bivši predsednik Srbije negira u izjavi za Danas da je on ovim tvitom otkrio identitet Reljića, navodeći da je to učinio list Srpski telegraf.

– To je apsolutno neistina. Telegraf je objavio izjavu navodnog svedoka bez navođenja imena, kao i to da sam ja saslušan povodom tih novih navoda u vezi sa švercom narkotika. Potom su protivzakonito objavili i zapisnik iz SBPOK, na šta ni do danas niko od nadležnih nije reagovao. Iz protivzakonitog uvida u zapisnik su videli da nije istina da sam saslušavan u vezi sa švercom narkotika, već da sam pozvan na razgovor kao svedok, ali ih to nije sprečilo da nastave da objavljuju neistine i da i danas tvrde da sam „priznao“ da sam saslušan povodom novih detalja u vezi sa švercom narkotika. Na Tviteru sam demantovao da sam saslušan u vezi sa tim navodima i rekao da me nisu pitali ništa što nisam rekao i do sada, osim što su me pitali da li poznajem izvesnog Reljića – kaže Boris Tadić.

Prema njegovim rečima, upravo je Srpski telegraf nedavno objavio da je Saša Reljić svedok u ovoj istrazi.

– Ja to nisam rekao, niti sam upućen u to. Tako da, ne da nisam ja ugrozio nečiju bezbednost, već je upravo Srpski telegraf ugrozio Reljićevu bezbednost i otkrivajući njegov identitet i ulogu u istrazi, kao što su ugrozili i moju bezbednost implicitno i eksplicitno me dovodeći u vezu sa švercom narkotika. Na stranu što su brutalno prekršili zakon objavljivanjem zapisnika iz SPBOK i odbijanjem da objave moj demanti – navodi Tadić.

Podsetimo, tabloid Srpski telegraf je, prenoseći crnogorski portal Borba.me pisao da je Vukašin Maraš, bivši šef crnogorskog DB-a, navodno opstruirao istragu ubistva gardista. Prema njihovom pisanju, Maraš, koji je u trenutku ubistva bio zamenik ministra odbrane Srbije i Crne Gore, navodno je stopirao istragu ubistva jer su u šverc kokaina, koji je motiv zločina, bili umešani sinovi visokih vojnih zvaničnika Jugoslavije. Kada su videli da Tadić nije saslušavan o Marašu i švercu narkotika, počeli su da pišu o Reljiću, kao navodnom svedoku. U poslednjem tekstu su naveli da će Saša Reljić doći u Srbiju u pratnji ruskog predsednika Vladimira Putina.

Hronologija

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović su ubijeni 5. oktobra 2004. godine. Najpre je komisija vojske ustanovila da su se gardisti međusobno upucali, a potom je vladina komisija došla do zaključka da ih je ubila treća osoba. Ovaj potonji zaključak naknadno je potvrđen u nizu forenzičkih veštačenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari