Takse za prijemni na niškim fakultetima niže u odnosu na Beograd, budući brucoši nezadovoljni 1Foto: V. Torović

Kandidati za upis na neki od 14 fakulteta Univerziteta u Nišu moraju da plate naknade za polaganje prijemnog, koje se kreću od 2.500 do 8.000 dinara.

Pojedini fakulteti su poput Građevinsko-arhitektonskog fakulteta snizili taksu za prijemni duplo, pa sad taksa iznosi 2.500 dinara.

Svi ostali niški fakulteti zadržali su cene za polaganje prijemnog, koje su iste već pet godina.

Dekanka Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović kaže su svesni da u Nišu žele da studiraju kandidati iz ovog grada i mesta u jugoistočnoj Srbiji, u kojima su mnogo niže prosečne plate u odnosu na Beograd i Vojvodinu.

“Znam da je viša naknada za prijemnu na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali mi smo ipak odlučili da i ove godine ne povećavamo takse i školarine. Cene nismo menjali pet, šest godina”, ističe ona.

Iako je su takse znatno jeftinije u odnosu na fakultete Beogradskog univerziteta, maturanti iz jugoistočne Srbije, smatraju da su visoke.

To ih, kako kažu, onemogućava da polažu prijemni na više fakulteta, kako bi se obezbedili da će dobiti mesto na budžetskim studijama na nekom od njih.

Vuk Stošić iz Vranja prijavio se za polaganje prijemnog na Departmanu za psihologiju Filozofskog fakulteta, ali i na Pravnom fakultetu.

“Hoću da studiram psihologiju, vukovac sam, ali je ogromna konkurencija. Za 90 mesta, 40 budžetskih i 50 na samofinansiranju, prijavilo se, kako sam čuo, više od 300 kandidata. Zato sam se prijavio i da polažem na Pravnom fakultetu. Za oba prijemna ispita moram da platim 15.000 dinara, 8.000 na Filozofskom i 7.000 dinara na Pravnom”, priča ova maturant iz Vranja.

On upozorava da su to veliki nameti za one koji na studije dolaze iz manjih gradova.

“Svestan sam da niko nikoga ne tera da studira, i da je lična stvar nekoga da li može sebi da priušti da postane akademski građanin. Međutim, zaista nije u redu da se maturantima naplaćuju skupe takse čim požele da studiraju. Nisam siguran da ću odlučiti da plaćam školarinu, ukoliko ne uspem da dobijem mesto na budžetu na psihologiji. Onda ću da upišem pravo, tamo bar ima  mnogo mesta”, iskren je Vuk.

I Nišlija Nemanja Anđelković se prijavio da polaže prijemne ispite na dva fakulteta.

“Spremao sam se za prijemni na farmaciji, i to je moj prvi izbor. Međutim, pošto moram da nastavim da primam tatinu penziju neophodno je da budem budžetski student. Zato sam se prijavio i za hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu. Obe takse su me koštale 13.000 dinara, što je mnogo, ali smo mama i ja to morali da platimo”, priča Nemanja.

On, kako dodaje, neće odustati od sna njegovog oca da mu sin postane farmaceut.

“Tata je studirao u Beogradu, i nije završio fakultet, ali je radio kao farmaceutski tehničar. Govorio mi je da je mnogo lepo kad je neko apotekar sa diplomom. Neću da ga izneverim, ako ne uspem ove godine, prijaviću se i sledeće da polažem prijemni na farmaciji. Tokom cele godine ću da spremam hemiju i biologiju za farmaciju. Siguran sam da ću dobro da uradim prijemni na hemiji, i da će me primiti jer je mnogo slabija konkurencija”, kaže ovaj maturant.

Prijemni ispiti na Univerzitetu u Nišu počeli su 27. juna i traju do 1. jula. U prvom, junskom roku ima 4.340 mesta, na budžetu 3.180 i 1.160 na samofinansiranju.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari