Tatjana Veselinović: Zastupati javni interes bez straha 1Foto: Zoran Lončarević

Novinari zastupaju interese građana, treba da budu njihov glas na konferencijama za medije, u studiju, bez straha da zastupaju javni interes.

Mi od tog principa ne odustajemo, ako pogledate bilo koju našu emisiju, videćete u čemu se razlikujemo. Ovde rade novinari koji ne brinu da li su pitali nešto što ne bi smeli, da li su se nekome zamerili, takva pitanja jednostavno ne postoje. Kad pogledate naše vesti i emisije, ne možete da to ne primetite – kaže producentkinja i prezenterka N1 Tatjana Veselinović.

Na TV N1 ste od početka. Šta je to što vas je ubedilo da radite u toj medijskoj kući?

– Ponuda da radim na N1 stigla je u pravom trenutku, baš kad sam razmišljala da mi je potrebna promena. Uzbudljivo je kad učestvujete u stvaranju nečega, istovremeno i veliki izazov i odgovornost. Videla sam u novom angažmanu šansu da iskoristim svo do tada stečeno znanje, u timu koji se sastojao od kolega sa kojima sam već radila ali i novih lica. Sve je odisalo pozitivnom energijom, novinari na svom zadatku, bez ograničenja i zabranjenih tema. Ništa se nije izgubilo za ovih sedam i više godina, možda se malo umorim od intenzivne informative, ali već sledećeg dana, kad uđem u desk i čujem taj žamor, umor se briše.

Bavili ste se najrazličitijim poslovima, od pisanja, preko izveštavanja sa događaja do produkcije… koji od tih poslova vam je bio najdinamičniji?

– Imala sam neuobičajen novinarski put, na početku nisam išla na teren, pratila sam vesti iz sveta „salonski”. A onda sam tek posle nekoliko godina uletela u pravu informativu, u smislu snimanja na terenu, „živih” uključenja, priloga, i prezenterskog posla. Čini mi se da je to, u mom slučaju bio dobar model. Sad sam ponovo uglavnom u desku i to u ovoj fazi rada prija. Mada, razmišljam da malo izađem na teren i doprinesem radu dokumentarnog dela redakcije, ali o tom potom…

Kako ste od interesovanja za dešavanja u svetu, s početka karijere, stigli do biznisa i ekonomije?

– Možda ima veze sa mojom prirodom, ali ne mogu da zamislim sebe kako radim iste teme godinama. Radovala sam se ulasku u nove oblasti, a potom se i kajala što sam se latila tog posla, posebno kad je reč o ekonomskim temama, ali na tom putu sam veliku pomoć dobila od iskusnog ekonomskog novinara, Voje Stevanovića…

Ekonomske teme često znaju da budu suvoparne ali i teške za objašnjavanje širokoj javnosti?

– Ekonomske teme mogu biti suvoparne, ali ih razigraju uspešni ljudi iz biznisa, tu sam ponosna na veliki broj sagovornika koji su prošli kroz „Infobiz”, i svako od njih je umeo sasvim jasno da kaže šta ga muči. Poruka je uvek bila jasna, nema tih statistika i zvaničnih podataka i nejasnih ekonomskih formulacija, koje mogu da pobede svakodnevni ulazak u samouslugu ili svakodnevnu borbu naših privrednika za opstanak. Uvek je moguće izvući jasnu poruku, bez obzira na nivo stručnosti sagovornika. Mislim da sve naše emisije, daju jednu punu sliku naše stvarnosti. Bavim se ekonomijom u „Infobizu” ali je „Dan uživo” poseban izazov. Za dva sata po četiri ili pet različitih tema, od političara, preko sociologa, psihologa, politikologa, glumaca, pevača. Svako unosi posebnu energiju. Svaka tema ima više uglova. Neprocenjiva je i saradnja sa producentom koji u pravom trenutku podseti šta reći, dva mozga rade bolje od jednog.

Koje događaje sa posla pamtite kao interesantne?

– Trenutak kad gostu usred emisije zazvoni telefon, on ga izvadi iz džepa, prekine vezu i opsuje, sve usred živog programa. Mesecima smo se smejali i kad je kolega iz tehnike uleteo kao munja da bi zamenio pokvarenu bubicu gostu ne znajući da je program u toku. To su anegdote, a u sećanju ostanu i specijalne višesatne emisije, kada se nešto vanredno događa, tako sam kao voditelj „ispratila” poslednji dan julskih protesta ispred Skupštine ali i izbore u Crnoj Gori prošle godine.

I sa Ćićolinom ozbiljno

Evo i danas se smejemo ovde gostovanju Ćićoline, za koje mi je najveći kompliment dao kolega Peđa Obradović, rekavši: uspela si da pokažeš da je moguć ozbiljan i pristojan razgovor sa jednom Ćićolinom. Posle niza lakrdija koje su pratile njena gostovanja po drugim televizijama, mislim da je to stvarno bio uspeh – seća se Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari