Otkrića da Iran tajno gradi još jedno nuklearno postrojenje izazvalo je juče oštre kritike SAD, Britanije i Francuske, što je dodatno podgrejalo rasprave da bi Iran što pre trebalo kazniti zbog nuklearnih aktivnosti. Naime, lideri SAD, Britanije i Francuske optužili su Iran da gradi tajno podzemno postrojenje za proizvodnju nuklearnog goriva, te da ta zemlja već godinama skriva te aktivnosti od međunarodnih inspektora.

Barak Obama, Gordon Braun i Nikola Sarkozi zatražili su od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da hitno pošalju inspekcije u postrojenje, udaljeno oko 100 kilometara jugozapadno od Teherana. Američki zvaničnici rekli su da već godinama pratili tajni projekat Teherana ali da je Obama čekao da se najpre oglasi Iran. U pismu zvaničnika Irana upućenom IAEA u ponedeljak potvrđeno je da ta zemlja ima novi „pilot projekat“. Iranski lider Mahmud Ahmadinedžad o ovom nije spomenuo ništa tokom ovonedeljne posete UN, gde je ponovio namere da njegova zemlja želi saradnju sa inspektorima te da su navodi o programu o nuklearnom oružju lažni.

Novootkriveno nuklearno postrojenje nije još u funkciji, kažu američki izvori ali bi moglo biti pušteno u pogon naredne godine. Iz Vašingtona se navodi da je bilo očekivanja da će ovaj podatak staviti Iran u defanzivni položaj te da će ta zemlja odbiti međunarodne inspektore što bi bila olakšavajuća okolnost za uvođenje međunarodnih sankcija protiv Teherana.

„Ovo je treći put da nas obmanjuju“, izjavio je jedan visoki zvaničnik američke administracije koji je imao uvida u tajne podatke. „Sada smo ih uhvatili u laži“, misleći na navode da je iranska disidentska grupa pomogla u otkrivanju iranskog tajnog postrojenja u Natancu 2002, te u sticanju dokaza od pre dve godine nakon što su američki obaveštajci ušli u iransku kompjutersku mrežu kada je otkriveno da zemlja tajno radi na dizajniranju nuklearne bojeve glave.

Američke obaveštajne službe godinama tragaju za tajnim mestima gde bi Iran mogao da obezbeđuje uranijum, daleko od mesta gde inspektori danas uredno prate aktivnosti na najvećem postrojenju u Natancu. Izuzetno poverljivi podaci Nacionalne obaveštajne službe do kojih je došla Bušova administracija identifikuju nekoliko sumnjivih nuklearnih mesta u Iranu, od kojih se na nekima radi na proizvodnji centrifuga i druge opreme, dok se na drugima radi na dizajnu naoružanja ili se testiraju eksplozivi.

Novo otkriveno postrojenje iako nije završeno pretpostavlja se da je projektovano da ima kapaciteta za oko 3.000 centrifuga, mašina koje obogaćuju uranijum za nuklearna postrojenja ili za pravljenje bombe. To je inače dovoljan broj za pravljenje jedne bombe godišnje iako još nije poznato da li su centrifuge instalirane ili ne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari