Tekstilni otpad na "novoj adresi" u Novom Pazaru 1foto Safeta Biševac Danas

Novopazarsko preduzeće „Gradska čistoća“ ćeka da joj stigne specijalno vozilo za tekstilni otpad, pa da krene u realizaciju projekta „Prikupljanje tekstilnog otpada od industrije, skladištenje u Reciklažnom centru i prodaja za dalju upotrebu“.

Taj projekat se, prošle godine, mašao među 21 nagrađenih inovativnih ideja za dalji razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji. Nagrade su dodelili Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Program za razvoj UN.

Skladištenje tekstilnog otpada, u ovom gradu, oduvek je veliki problem. Posebno je bio izražen kada je radilo više od hiljadu proizvođača džins odeće i drugih proizvoda od tekstila.

Skoro prepolovljen broj tekstilnih fabrika, samo je ublažio problem skladištenja tog otpada, koji je završavao na više adresa; deponija Golo brdo, divlje deponije u okolini grada, rečna korita i zimi kotlovi za grejanje, što je dodatno zagađivalo vazduh u gradu. Nova „adresa“ je Reciklažni centar nedaleko od grada.

-Procenjeno je da godišnje imamo više od 60 tona tekstilnog otpada, koji, do sada, nije adekvatno odlagan, Specijalnim vozilom odvozićemo otpad, baliraćemo ga i odlagati u našem Reciklažnom centru u naselju Blaževo, odakle že ga preuzimati specijalizovane firme za dalju preradu – kaže, za Danas, Faruk Suljević, direktor KP „Čistoća“.

Suljević objašnjava da će sa proizvođačima tekstila biti sklopljeni ugovori o odvoženju otpadaka od proizvodnje, da će dobiti sertifikate da su „po evropskim standardima zaokružili proces proizvodnje zaštitom životne sredine“,

-To im je uslov da dođu na evropsku zelenu agendu i olakša izvoz na to tržište – naglašava direktor „Gradske čistoće“.

Vrednost specijalnog kamiona je 9,5 miliona dinara. Njegovu nabavku zajedno finansiraju UNDPm sa 7,6 miliona dinara, i grad Novi Pazar, sa 1,9 miliona.

Obaveza lokalne samouprave je i da finansira proširenje i sređivanje Reciklažnog centra,

Centar je izgrađen 2015. godine, u okviru projekta „Unapređenje ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji“, koji su finansirali fondacija UN i Vlada Japana.

Vrednost projekta bila je milion evra. Gradska uprava je obezbedila lokaciju (60 ari zemljišta), infrastrukturu i sve neophodne dozvole, a donatoti su sa skoro pola miliona evra finansirali izgradnju i opremanje Reciklažnog centra, koji, do sada, nije imao ulogu koja mu je namenjena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari