Temeljni ugovor primer providnog istorijskog revizionizma 1foto screenshot youtube RTCG

-Prvo, treba znati da je SPC u Crnoj Gori parapolitička i etnofiletistička vjerska zajednica i posljednje tri decenije glavni terenski operativac u sprovođenju asimilatorske velikosrpske politike, kaže za Danas Rade Bojović, programski koordinator Građanske inicijative “21.maj”, pravnik i nekadašnji koordinator Pokreta za nezavisnu, evropsku Crnu Goru.

Drugo, dodaje Bojoivić, Temeljni ugovor neophodan je SPC da bi, kaže, trajno učvrstila svoj privilegovani društveni i konfesionalni status, podstakla desekularizaciju države i olakšala uzurpaciju crnogorskih sakralnih objekata i pripadajućeg zemljišta.

“Treće, ovaj ugovor je postao oružje u međusobnim obračunima unutar odlazeće parlamentarne većine, tako da ne čudi što Dritan Abazović lobira kod patrijarha Porfirija kako bi se Zdravko Krivokapić zaobišao i ugovor prepustio budućoj vladi”.

*Da li je, po vašem mišljenju, Nacrt poslednje verzije Temeljnog ugovora prihvatljiv za Crnu Goru ?

Za političke i društvene snage koje su nosioci državotvorne, sekularne, građanske i evroatlantske politike ovaj ugovor ne može biti prihvatljiv. Ugovor je primjer providnog istorijskog revizionizma gdje su izbrisana cijela stoljeća crnogorskog pravoslavlja, uključujući pet stotina godina postojanja autokefalne Crnogorske crkve.

Istovremeno, ovim ugovorom treba da se legitimizuje protivpravno otuđenje crnogorskih sakralnih i kulturnih dobara koja su sve do aneksije Kraljevine Crne Gore bila u posjedu Crnogorske pravoslavne crkve.

Konačno, ovim ugovorom se protivustavno najavljuje desekularizacija države, uvođenje vjeronauke u državne škole i prisutnost sveštenika SPC u organima bezbjednosti. Sve ovo su razlozi da se Temeljni ugovor odbije i ne potpiše.

*Kojim putem se trenutno kreće Crna Gora i šta se može očekivati u narednom periodu?

Promjena vlasti je dovela do formiranja najgore vlade koju je Crna Gora gledala, kao i do dominacije političkih snaga koje su primjer primitivnog klerikalizma, jeftinog populizma, personalne nesposobnosti, renegatskih zadataka i dezorijentacije tzv. građanskih političkih grupa.

Zato je danas Crna Gora u nikad gorem stanju čemu su, pored domaćih destruktivaca, značajno kumovale eparhije SPC i Vučićev intervencionistički režim.

U ovom trenutku, očigledan je raspad parlamentarne većine i pad klerikalno-štetočinske vlade, što otvara pregovore o formiranju nove vlade iz koje će biti eliminisan najveći dio sadašnjih nosilaca vlasti. Takav koncept očigledno ima podršku zapadnih saveznika a u kojoj mjeri će biti održiv, pogotovo što se radi o koaliciji dojučerašnje i dijelova sadašnje vlasti, vrijeme će brzo pokazati.

*Većina građana, po istraživanjima, aktuelnu Vladu Crne Gore vidi kao konzervativnu, klerikalnu, revanšističku i amatersku. Možemo li reći da je bar kod dela građana sazrela svest koja bi podstakla jači građanski aktivizam i odgovornost?

To je tačno. Najemancipovaniji dio građanske javnosti i dio civilnog društva pokazao je da se ne miri sa aktuelnim prilikama i da ne želi živjeti u Crnoj Gori koja bi bila replika Srbije ili Republike Srpske. Otpor postoji, on je sve snažniji i sigurno je doprinio urušavanju odlazeće vlasti.

Tome u prilog svjedoči djelovanje niza civilnih grupa, belvederski otpor hirotoniji srpskog episkopa Joanikija, smioni bunt Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, reagovanja crnogorskih identitetskih institucija i CPC, kao i osnivanje i djelovanje multietničkog društvenog pokreta “21.maj”.

*U četvrtak uveče u Nikšiću je gostovao Matija Bećković. Poznata je njegova izjava iz septembra 2020. nakon smene vlasti Đukanovića: “Kada bi Dritan Abazović sutra stigao u Beograd, nosila bi ga srpska omladina na rukama”. Za koga bi Bećkovic danas iz CG mogao reći da bi ga srpska omladina nosila na rukama?

Srpska omladina bi najveću uslugu sebi i Srbiji napravila kada bi se jednom za svagda otresla ličnosti poput Bećkovića i kada bi jednom za uvijek njihov politički svjetonazor poslala na smetlište istorije.

A to znači da u Srbiji napredak nije moguć dok se srpsko društvo ne suoči sa zločinačkim nasljeđem Miloševićeve politike i dok ne odbaci sve restlove takve politike, uključujući Vučićev režim i opoziciju koja nalazi inspiraciju u Bećkoviću i njemu sličnima.

Zato, srpska omladina, baš kao i crnogorska omladina, treba da uzme knjige u ruke, da napravi otklon od onih koji nude zvona i praporce i ujedno otjera višedecenijske sijače propasti, mržnje, laži i obmana.

* Oktobra prošle godine kazali ste da je vreme da Milo Đukanović napusti stranačku funkciju? Ostajete pri tome?

Ostajem. Što prije to bolje, što kasnije to gore.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari