Teodorović: Građevinski fakultet upalio baklju u tunelu zvani metro (VIDEO) 1Foto: Miroslav Dragojevic

“Bitno je da se institucije, braneći svoju profesionalnu čast, pobune po pitanju plana metroa koji je katastrofalan. Građevinski fakultet je uradio nešto što je sada nezamislivo, zato što je ovaj režim ubio kritičku svest na Univerzitetu u Beogradu i veliki broj ljudi nema hrabrosti za tako nešto. Građevinski fakultet je upalio baklju u tunelu zvani metro”, istakao je Dušan Teodovorić, član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) kome je uža specijalnost saobraćaj, u Danasovoj rubrici “Intervju na mreži”.

Teodorović je, govoreći o projektu izgradnje metroa u Beogradu, o kome je napisao i feljton koji je objavljen prethodnih dana u listu Danas, rekao da je insistiranje na mišljenju struke neophodno u ovom slučaju, kao što je Građevinski fakultet u Beogradu stao iza zajedničkog stava da projekat nije dobar.

– Ja pozivam i Saobraćajni fakultet, Rudarsko-geološki fakultet, Arhitektonski fakultet i sve druge tehničke fakultete u ovoj zemlji da se udruže i iskažu stav oko ovog projekta. Oni bi morali da kažu “ne, koncept je pogrešan, nama profesionalna čast ne dozvoljava da učestvujemo na ovom projektu”. Ja znam da Vučića i ovu vlast to neće zaustaviti, ali barem ćemo moći da odbranimo svoju čast i da imamo dokazni materijal kada im budemo sudili. Moći ćemo da kažemo – vi ste bili deo jednog udruženog poduhvata koji je bio vođen ličnim interesima – istakao je akademik.

Teodorović je ukazao da je mišljenje struke ugušeno i da akademska zajednica treba da bude mnogo otvorenija u odbrani svojih profesionalnih stavova, podsećajući na devedesete godine kada je Univerzitet u Beogradu bio jedinstven oko pitanja smene tadašnjeg predsednika SFRJ.

– Tada je 31 fakultet doneo odluku da se traži ostavka Slobodana Miloševića i rektor je otišao i tražio od Miloševića ostavku – istakao je on.

Okidač da se i lično oglasi po pitanju negativnih aspekata projekta metroa u Beogradu, kako kaže Teodorović, bilo je to što se radi o najvećem infrastrukturnom projektu koji se planira u Srbiji – radi se o ireverzibilnom projektu, koji kada se jednom realizuje ne može da se menja, ima veliki uticaj na okolinu i kvalitet saobračajnih usluga a prema postojećem planu neće biti u službi građana, već privatnih interesa, kako kaže naš sagovornik.

– Pošto sam video da su se upleli politika i prljavi interesi, morao sam da reagujem. To se desilo bez ikakvog dogovora sa Građevinskim fakuteltom ali želim da pohvalim kolege što su zajedno na braniku građevinske struke. Ovo je toliko pogrešan koncept da, ako se zaustavi u bilo kom trenutku, bolje je nego da se ide u realizaciju – naveo je on.

Teodorović je dodao i da je morao da se oglasi javno jer ga nikada niko iz gradske vlasti nije pitao za mišljenje, bez obzira na njegovu stručnost u ovoj oblasti.

– Bez obzira što sam član SANU, bez obzira što možda politički mislimo drugačije, nikada me niko nije pozvao iz Skupštine Beograda na makar minut razgovora da dam mišljenje, a čovek u goste ne ide nepozvan – rekao je on.

Teodorović: Građevinski fakultet upalio baklju u tunelu zvani metro (VIDEO) 2
Foto: Danas

Sprega vlasti i privatnih investitora ubija pijaću vodu

Teodorović je istakao da je posebno štetan aspekt ovog projekta to što se gradnja planira u blizini vodoizvorišta Makiš, i da, iako to nije njegova oblast ekspertize, on veruje stručnjacima koji su ranije ukazivali da ovo može da dovede do katastrofalnih posledica po pijaću vodu u Beogradu.

– Ubićemo pijaću vodu ali niko se ne obazire na to zato što postoji privatan interes, kao što je postojao privatan interes u Beogradu na vodi, ista je stvar sa metroom. Očigledno je da postoji sprega vlasti i privatnih investotora i u svakoj normalnoj državi bi bila upaljena lampica policiji i tužilaštvu da istraže to, ali ovde su i oni deo partije na vlasti – naglasio je on.

Teodorović kaže da bi “normalnoj” gradskoj vlasti u Kopenhagenu ili Torontu bilo u interesu da građani mogu da funkcionišu u saobraćaju.

– Kod nas ovaj predlog mreže linija metroa nedvosmisleno pokazuje da je ovaoj mafijaškoj vlasti u interesu samo da ostane na vlasti, da se obogati i da izađe u susret privatnim interesima. Jasno je da će to uvek da se složi u jednu politiku oblandu da oni brinu za našu decu, međutim bilo šta to rade pokazuje upravo suprotno – naveo je Teodorović.

On je komentarisao kako se Aja Jung, u kampanji SNS za beogradske izbore 2018. godine slikala sa kartama za metro, te istakao da se i sada, pred beogradske izbore, ponovo pokreće priča o metrou.

– Evidentna je namera da se ubrza stvar pred izbore. PR agencije kažu koristite reč “metro” i ja nemam ni najmanju dilemu da će Aleksandar Vučič da dolazi da se slika kod svake rupe za metro. Radi se o prevarantima čiji je jedini interes da ostanu na vlasti, jer ako ne ostanu oni moraju da idu u zatvor – rekao je Teodorović.

Medicinski fakultet da se zauzme za jače mere

Odgovarajući na pitanja i komentare čitalaca, akademik je istakao i da je “tragično malo svetla” bilo na Medicinskom fakultetu za koji smatra da bi trebalo da javno uput apel članovima medicinskog dela Kriznog štaba da treba da napuste to telo ukoliko svaka odluka koja se tu donese nije podržana od strane struke.

– Situacija bi se promenila za jedan dan kada bi 100 profesora Medicinskog fakulteta potpisalo i izašlo javno sa stavom – ne dozvoljavamo da se ovako primenjuju mere u borbi protiv pandemije, vi ste ubice. A ubice su samo zbog toga što ne žele da izgube ijedan glas na izborima, zato što su mere nepopularne – naveo je Teodorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari