Ova godina u BiH će se pamtiti po ekonomskoj krizi, neradu političara, pogoršanju međunacionalnih odnosa, hapšenju Ratka Mladića i terorističkom napadu na Američku ambasadu u Sarajevu, piše Dojče Vele.


Prema oceni Transparency International BiH, 2011. godina jedna je od najtežih u posleratnoj BiH. Građani će je pamtiti po izuzetno teškim ekonomsko-socijalnim prilikama, kršenju ljudskih prava, korupciji koja ulazi u sve pore društva, pogoršanju bezbednosnih i međunacionalnih odnosa, te neuspešnim pokušajima političara da uvaže rezultate opštih izbora iz 2010.

Statistički podaci za 2011. govore da više od 43 odsto radno sposobnog stanovništva ne uspeva da ostvari pravo na rad što je ugrozilo egzistenciju stotina hiljada ljudi. Više od polovine stanovništva na ivici je siromaštva, a prema stopi ekonomskog razvoja, BiH je jedna od najnerazvijenijih evropskih država, navodi se iz Agencije za statistiku BiH. „Uprkos tome, u BiH nema organizacije koja bi artikulisala zahteve obespravljenih“, ocenjuje sociolog Salih Fočo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari