Vladajuća partija GERB-Građani za evropski razvoj Bugarske osvojila je najviše glasova na prevremenim parlamentarnim izborima održanim u nedelju, saopštila je juče bugarska izborna komisija.


Prema 69 odsto izbrojanih glasova, za GERB je glasalo 31,38 odsto birača, dok je Socijalistička partija osvojila 27,34 odsto glasova. GERB, međutim, neće imati većinu u parlamentu, u kojem ima ukupno 240 poslaničkih mesta, a sve ukazuje da formiranje vlade neće biti jednostavno, navodi agencija Frans pres, prenela je Beta.

Nijedna parlamentarna partija nije pokazala spremnost da napravi koaliciju s partijom GERB, na čijem je čelu bivši bugarski premijer Bojko Borisov. Ako GERB ne uspe da formira vladu, to će učiniti socijalisti, koji su u nedelju saopštili da će formirati vladu eksperata na čelu sa ekonomistom i bivšim ministrom finansija Plamenom Orešarskim.

Izlaznost je jedva prelazila 50 odsto, a atmosferu uoči izbora obeležila je apatija glasača. U Bugarskoj pravo glasa ima 6,9 miliona građana, a u nedelju je na izborima učestvovalo 36 stranaka. Tokom predizborne kampanje često su se čule optužbe za izbornu prevaru.

Pošto su birališta bila zatvorena, građani su se okupili ispred Centra za izbore, koji je smešten u Nacionalnoj palati kulture u Sofiji. Između demonstranata koji su uzvikivali „mafija“ i policije došlo je do sitnih koškanja, izvestile su bugarske novinarske agencije, preneo je Bi-Bi-Si. Stručnjaci strahuju da bi u Bugarskoj, inače najsiromašnijoj zemlji EU, mogle da se obnove tenzije iz februara, kada je posle masovnih protesta pala vlada Bojka Borisova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari