Na jučerašnjim lokalnim izborima u Hrvatskoj građani su birali opštinske načelnike, gradonačelnike, župane, njihove zamenike, kao i članove lokalne i regionalne samouprave. Lokalni izbori biće pravi test za vladajuću koaliciju levog centra na čelu sa Socijaldemokratskom partijom, koja je izgubila od Hrvatske demokratske zajednice na aprilskim izborima za hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu.


Kako je saopštila Državna izborna komisija (DIP), a prenela Beta, do pred podne je glasalo nešto manje od pola miliona (13,55 odsto) birača. To je približno isti odziv kao i na lokalnim izborima pre četiri godine kada je do 11 časova glasalo 13,75 odsto upisanih birača.

Predsednik DIP Branko Hrvatin ocenio je da bi ukupan odziv mogao da bude veći od 50 odsto. Na aprilskim izborima za 12 poslanika Hrvatske u Evropskom parlamentu do 11 časova na birališta je izašlo svega 5,98 odsto birača, a na prošlogodišnjem referendumu o ulasku Hrvatske u EU do 11 sati se izjasnilo 11,44 odsto birača.

Na jučerašnjim lokalnim izborima najveći odziv je u Varaždinskoj županiji (15,5 odsto), Dubrovačko-neretvanskoj (15,51 odsto), Osječko-baranjskoj (15,06 odsto) i Ličko-senjskoj županiji (15,05 odsto). Gledano po gradovima, najveći odziv je do 11 časova bio u Sisku (15,76 odsto), zatim u Dubrovniku i Vukovaru (po više od 15 odsto).

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio posle glasanja u Zagrebu da je lokalna samouprava izuzetno važna za privredni, politički i kulturni život, te očekuje da građani izaberu najbolje ljude za to. Josipović je ocenio da bi rezultati lokalnih izbora mogli da budu indikator odnosa snaga na političkoj sceni uopšte.

Pravo na glasanje imalo je 3,7 miliona birača. Na mandat od četiri godine biralo se 20 župana i gradonačelnik Grada Zagreba koji ima i status županije, i još 555 gradonačelnika i opštinskih načelnika i njihovih zamenika. U županijama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine više od pet odsto stanovništva, kao i u opštinama i gradovima u kojima su zastupljeni s više od 15 odsto, pripadnici nacionalnih manjina mogli su da biraju i zamenike opštinskih načelnika, gradonačelnika i župana. Tako se u 73 jedinice lokalne samouprave biralo ukupno 75 zamenika iz redova nacionalnih manjina i pripadnika hrvatskog naroda. Od njih su 39 zamenici iz redova srpske manjine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari