Ukrajinski opozicionari nastavili su juče ulične proteste zahtevajući povlačenje s predsedničke funkcije Viktora Janukoviča, koji je izazvao gnev dela javnosti zbog odbijanja da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Istovremeno, Janukovičeve pristalice organizovale su skup podrške lideru države.

Demonstracijama na Trgu nezavisnosti u Kijevu, koje je opozicija nazvala „marš miliona“, priključila se i nekadašnja predsednica vlade Julija Timošenko, koja je iz zatvora u pisanoj poruci pozvala okupljene da bez odlaganja zahtevaju ostavku Janukoviča. „Janukovič je odlučio da se priključi klubu diktatora. Mi Ukrajinci moramo na miran i legalan način da ga zbacimo s vlasti. On više nije predsednik naše države, već tiranin koji mora da odgovara za svaku kap krvi koja je prolivena“, navodi se u poruci koju je pročitala njena kćerka Jevgenija Timošenko.

Na Trgu nezavisnosti organizovan je veliki šatorski kamp za demonstrante, uključujući kuhinje, a u susednim zgradama improvizovani su opozicioni štab i medija centar. Prema procenama inostranih agencija, oko 200.000 ljudi odazvalo se pozivu opozicije da prisustvuje mitingu, dok je gotovo 15.000 pristalica vladajuće Partije regiona dalo podršku Janukoviču na kontramitingu u Marinski parku blizu zgrade parlamenta.

Jedan od lidera opozicije i bivši bokserski šampion Vitalij Kličko pozvao je okupljene građane da se na miran način bore protiv politike aktuelne vlasti. „Pozivamo na štrajk i uvereni smo da ćemo uspeti da mirnim putem zbacimo vlast, da ostvarimo svoj cilj. Naš miting je miran i bilo kakva agresija biće smatrana provokacijom. Molim svakog od vas da ne odgovarate na provokacije“, istakao je Kličko.

Opozicija traži od Janukoviča da smeni vladu i da se izabere nova vlada koja će za cilj imati potpisivanje sporazuma sa EU i nastavak pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom. Tenzije su porasle i posle sastanka Janukoviča sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju pre tri dana, kada je bilo reči o „strateškom partnerstvu“. Opozicija optužuje vlast da želi da „proda Ukrajinu Rusiji“. Ukrajinske vlasti su krajem novembra objavile da neće potpisivati sporazum o pridruživanju sa EU, i da će se umesto toga okrenuti bližoj ekonomskoj saradnji sa Rusijom.

Poslanička grupa vladajuće Partije regiona je izrazila spremnost za formiranjem pregovaračke grupe sa opozicijom, pod uslovom da opozicija deblokira administrativne zgrade, izoluje provokatore i smiri demonstrante. Lideri ukrajinske opozicije su uputili listu svojih zahteva vlasti za započinjanje pregovora, uključujući oslobađanje svih političkih zatvorenika uhapšenih na Trgu nezavisnosti, kažnjavanje odgovornih za nasilno rasturanje demonstracija na Majdanu i ostavku vlade.

Zamenik generalnog sekretara UN za politička pitanja Džefri Feltman izrazio je duboku zabrinutost zbog situacije u Ukrajini i preneo poziv generalnog sekretara te organizacije za potpuno uzdržavanje od primene sile, saopštilo je Odeljenje za politička pitanja UN. Feltman, koji je u subotu završio trodnevnu posetu Kijevu i učestvovao na ministarskom zasedanju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, apelovao je na sve strane da bez odlaganja počnu da traže mirne načine za smirivanje konflikta, pozvavši ukrajinske političke lidere da pokrenu unutrašnji dijalog u cilju pronalaženja rešenja za političke i ekonomske probleme.

Zvaničnik UN se u Kijevu sastao s predstavnicima ukrajinske vlade i parlamenta, funkcionerima političkih stranka i određenih organizacija. Poslanička grupa vladajuće Partije regiona je izrazila spremnost za formiranjem pregovaračke grupe sa opozicijom, pod uslovom da opozicija deblokira administrativne zgrade, izoluje provokatore i smiri demonstrante.

Bez dogovora sa Rusijom

Moskva i Kijev nisu postigli dogovor o smanjenju cene ruskog gasa i priključenju Ukrajine carinskoj uniji koju predvodi Rusija, izjavio je proteklog vikenda portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov. On je naveo da su Putin i Janukovič u Sočiju razgovarali o saradnji u oblasti energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari