Tokom 2020. zabeležena 52 protivpravna incidenta motivisana predrasudama prema LGBT+ zajednici 1Foto: Udruženje "Da se zna"

Tokom 2020. godine dokumentovana su i počinjena najmanje 52 protivpravna akta motivisana predrasudom prema seksualnoj orijentaciji i/ili rodnom identitetu, što je za skoro petinu manje nego 2019. godine, pokazuje najnoviji izveštaj udruženja „Da se zna“.

Godišnji izveštaj „Podaci, a ne zvona i praporci“ sistematično obrađuje dokumentovane incidente protivpravnog postupanja, navodi se u saopštenju.

Trend smanjenja dokumentovanih incidenata odnosi se na incidente počinjene prema grupama i one koji su se dogodili na javnim mestima, pa se to interpretira u svetlu uvedenih epidemioloških mera protiv pandemije virusa kovid-19.

U odnosu na 2019. godinu, zabeležen je i povećan broj incidenata koji su se dogodili na internetu, što takođe može biti posledica prenošenja društvenih aktivnosti u onlajn sferu, ističe se u izveštaju.

Zločini motivisani mržnjom i dalje predstavljaju najveći broj dokumentovanih i prijavljenih incidenata, dok se diskriminacija manje prijavljuje, ili se manje prepoznaje.

Zabrinjava što šest od 10 incidenata ostaje nevidljivo nadležnim institucijama, a zabeležen je i smanjen broj prijava policiji i tužilaštvu, odnosno podnetih pritužbi Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, i to uglavnom zbog nepoverenja u institucije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari