Tomanović: Tužilaštvo nema hrabrosti da preduzime istražne radnje protiv stranih državljana 1Foto: Medija centar

Advokatska kancelarija Tomanović izrazila je danas zabrinutost zbog stava Višeg tužilaštva u Beogradu da ne treba krivično goniti, niti preduzimati istražne radnje protiv stranih državljana iz velikih svetskih aviokompanija i pored toga što je pravosnažnom presudom Višeg suda utvrđeno diskriminatorsko postupanje prema dr Marku Lensu.

U saopštenju se podseća da je presudom suda 2017. utvrđeno da je ovlašćena službenica zapadne aviokompanije svojevremeno građanina Srbije Marka Lensa nazvala „srpskom svinjom“ i ponavljala da su Srbi lenji, glupi, nevaspitani, da smrde, da ne treba da putuju, da su loši i da zato treba razumeti zašto Albanci mrze Srbe, kao i da su Amerikanci napravili veliku grešku 1999. što nisu sravnili celu Srbiju.

Više javno tužilaštvo uporno odbija da vodi krivični postupak i da sasluša glavnu osumnjičenu jer je, kako navodi tužilaštvo, „državljanka Amerike i može da se pozove na Prvi amandman“, a istovremeno neće da saslušava predstavnika strane kompanije jer „osumnjičeni nije dužan da bilo šta izjavljuje“, navela je kancelarija.

Prema oceni kancelarije, tužilaštvo godinama nema hrabrosti da obavlja svoja zakonska ovlašćenja i preko policije Srbije prikupi potrebnu dokumentaciju a istovremeno preko međunarodne pravne pomoći ispita sve prijavljene i pored toga što je Lensu bio dva puta zabranjen let, a kao licu sa privilegovanim statusom „Hon putnika“ onemogućeno da koristi to pravo.

„Uloga tužilaštva je da građaninu Srbije pruži krivičnopravnu zaštitu onda kada je on diskriminisan zbog nacionalne pripadnosti i kada mu je povređeno pravo na jednakost u dostojanstvu, pravo na čast i ugled i pravo na poštovanje privatnog života, bez obzira da li prijavljeni pripadaju moćnim kompanijama iz moćnih zapadnih zemalja“, ocenila je kancelarija Tomanović.

Ta advokatska kancelarija očekuje da će Apelaciono javno tužilaštvo ponovo doneti obavezujuće uputstvo i naložiti postupajućem tužiocu da slučaj diskriminacije Marka Lensa vrati u okvire zakona i pokrene krivični postupak protiv prijavljenih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari