Teniska reprezentacija Srbije ugostiće od petka do nedelje Češku u finalu Dejvis kupa s namerom da ponovi uspeh iz 2010. i još jednom u vitrine donese „salataru“.

Međutim, izabranicima Bogdana Obradovića neće biti nimalo lako, čak ni sa Novakom Đokovićem na čelu, jer će se s druge strane mreže naći branioci titule sa velikim iskustvom. Udarna igla Čeha biće Tomaš Berdih, koji je u solidnoj formi, pretekao je Rodžera Federera na šestom mestu ATP liste, a u prilog će mu sigurno ići i duži odmor za razliku od Đokovića. Naime, Berdih je u poslednja dva meseca odigrao mnogo manje mečeva od Novaka jer je naš as osvajao turnire, a Čeh tek jednom stizao do polufinala.

Češka će u Beogradu sigurno pokušati da iskoristi i nešto lošiju formu Janka Tipsarevića, što bi se moglo ispostaviti i kao presudno u konačnom skoru. Naime, drugi i treći reket gostiju Lukaš Rosol i Radek Štepanek verovatno neće imati čemu da se nadaju protiv Novaka, ali će zato pokušati da savladaju našeg drugog igrača i tako odbrane trofej. Istina, obojica igrača su iza Janka na ATP listi, s tim da Rosol ide uzlaznom putanjom, dok je naš teniser u krizi forme i uzeo je „slobodno“ dvadesetak dana da se pripremi pred veliko finale. Na strani Češke mogao bi biti i dubl jer su Berdih i Štepanek u nekoliko navrata pokazali da mogu da odigraju na vrhunskom nivou. Tu je i Jan Hajek, koji može da uskoči kako bi odmenio saigrače ukoliko oni budu iscrpljeni singlom. Međutim, izbor parova umnogome će zavisiti od ishoda mečeva pojedinačne konkurencije u petak.

S druge strane, veliki minus za Češku moglo bi biti odsustvo selektora Jaroslava Navratila, koji ne dolazi u Beograd jer je hospitalizovan zbog plućne embolije. Selektora koji je na čelu tima od 2006. i koji je svojim umećem povlačio prave konce u osvajanju „salatare“ prošle godine, odnosno polufinalu 2010. i finalu 2009, zameniće Vladimir Šafarik, šef češkog Fed kup tima na Olimpijskim igrama u Barseloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari