Tomo Zorić: Pokušavaju da ospore moj zakoniti prijem u komoru 1Tomo Zorić Arhivska fotografija, Medija centar

Tomo Zorić, nekadašnji sekretar Državnog veća tužilaca demantovao je medijske napise da mu je onemogućen upis u Advokatsku komoru Beograda (AKB) zbog nedostojnosti.

Kako se navodi u odluci u koju je Danas imao uvid, Upravni odbor AKB-a je 18. oktobra ove godine utvrdio da Zorić ispunjava sve uslove za upis u imenik advokata. Ipak, on i dalje nije pozvan na svečano polaganje zakletve, čime bi formalno i bio primljen u advokatsku komoru.

U međuvremenu, izabran je novi upravni odbor Advokatske komore Beograda, kao i novi predsednik AKB-a. Ovaj novi saziv Upravnog odbora, prema Zorićevim rečima, mimo svih pravnih pravila je stavio na verifikaciju zapisnike koji su već usvojeni i na osnovu koga je već doneta zakonita odluka o njegovom prijemu.

“Sve drugo osim mog pozivanja na svečano polaganje zakletve jeste čin ravan zločinu, koji su neki očigledno spremni da počine”, navodi Zorić u pisanoj izjavi dostavljenoj Danasu.

Kako ističe u izjavi Zorić je bio prinuđen da se obrati javnosti nakon što se na portalu Nova S pojavio tekst u kojem se navodi da mu je odbijen upis u komoru zbog nedostojnosti da se bavi advokaturom, a sve zbog događaja koji je prethodio njegovom napuštanju Državnog veća tužilaca. Naime, Zorić je bio u društvu čoveka koji je pozvan na informativni razgovor u sklopu akcije hapšenja grupe Veljka Belivuka.

“Kao prvo, ostavku na mesto sekretara DVT-a sam dao iz moralnih razloga jer drugih razloga nije bilo, a posebno ne bilo kakve povezanosti sa ljudima koji su u vezi sa Belivukom. Štaviše, tzv navijač koji je privođen pušten je istog dana i prema njemu nije vođen, niti se ikada vodio nekakav postupak. Kao neko ko je svoj život posvetio radu u tužilaštvu, bez ijedne mrlje u karijeri, posebno teško mi je palo ponašanje pojedinih medija koji su na svaki mogući način pokušavali da me dovedu u vezu sa, za mene nespojivim, a to je kriminal”, navodi Zorić dodajući da je ponosan na period koji je proveo u specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Kako dodaje, profesiju je odlučio da promeni i pređe u advokaturu nakon medijskog progona i činjenice da je izostala podrška institucije u kojoj je radio.

“Advokatski ispit sam položio, doneto je i rešenje kojim sam primljen u advokatsku komoru i prema svim proceduralnim pravilima i zakonu očekuje me polaganje zakletve. I tu se vraćamo na tekst koji je objavljen na Novoj S, koji pokazuje i spremnost za uništenjem ne samo mene nego i moje porodice. Objava da me novi saziv advokatske komore odbija iz razloga nedostojnosti očigledno ima za cilj da mi se uskrati elementarno pravo na rad i nastavak je kampanje progona i lažnih optužbi”, navodi Zorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari