Tokom vikenda u pariskoj Palati sportova sastao se Nacionalni savet vladajuće stranke Ujedinjeni narodni pokret (UMP) pred više od 2.500 članova stranke. Bio je to, zapravo, veliki miting stranke kojim je otvorena predizborna kampanja za lokalne izbore u Francuskoj, čiji će se prvi krug održati 9, a drugi 16.

Tokom vikenda u pariskoj Palati sportova sastao se Nacionalni savet vladajuće stranke Ujedinjeni narodni pokret (UMP) pred više od 2.500 članova stranke. Bio je to, zapravo, veliki miting stranke kojim je otvorena predizborna kampanja za lokalne izbore u Francuskoj, čiji će se prvi krug održati 9, a drugi 16. marta. Savetu su se obratili predsednik države Nikola Sarkozi, predsednik Vlade Fransoa Fijon i specijalni gost sa levice Toni Bler, doskorašnji predsednik Vlade Velike Britanije.
Okupljanje UMP u Palati sportova je bila udarna vest francuskih medija, televizija je prenela značajne delove izlaganja Nikole Sarkozija i Tonija Blera. Pred izbore za predsednike i opštinske skupštine opada popularnost i Nikole Sarkozija i predsednika Vlade Fransoa Fijona jer nisu ispunjena izborna obećanja o povećanju kupovne moći građana, mada su ispunjena obećanja o smanjenju nezaposlenosti, usvojen je „novi ugovor“ EU umesto propalog Ustava na referendumu, reformiše se penziono i zdravstveno osiguranje.
U nedavnoj godišnjoj konferenciji za štampu, više govoreći o novim planovima, Sarkozi je samo spomenuo „kupovnu moć“. Pored povećanja „kupovne moći“ predsednik nije ispunio ni predizborno obećanje da će povećati za 25 odsto najniže penzije. Prema istraživanjima Figara, posebno naklonjenog Sarkoziju, objavljenim u petak 12. januara, samo 52 odsto Francuza „veruje da Sarkozi može da sprovede neophodne reforme“ prema 61 odsto u junu, neposredno po njegovom izboru.
Prema drugim nedavnim istraživanjima javnog mnjenja poverenje u predsednika države Sarkozija ima 45 odsto građana, a u predsednika Vlade tek 39 odsto. Predsednik Sarkozi je istakao da su opštinski izbori „nacionalni test“ za njega i UMP, da bi zatim istakao značajnu ulogu Velike Britanije u EU i samog Tonija Blera.
Govorio je i o ulozi budućeg predsednika Unije i da on treba da bude izabran „iz vrha“, iz čega su pojedini novinari zaključili da bi Francuska mogla da predloži Tonija Blera za predsednika EU. Neprimereno obraćanje za lokalne izbore, primećuju komentatori.
„Biću uz vas u bici za lokalne izbore… Biću s Vladom ne da bih izbore izmestio iz lokalnog okvira, već da bih ukazao da ono što činimo za Francusku ne može da bude odvojeno od potreba naših opština“ rekao je Fransoa Fijon obraćajući se okupljenima. U karakterističnom stilu za predizborni miting Toni Bler je, govoreći na izvrsnom francuskom, izazvao smeh prisutnih i samog Sarkozija rekavši: „Vaš predsednik je vrlo energičan“, da bi posle kratke zadrške nastavio „u svim oblastima“ (aluzija na nedavni razvod i skoro venčanje Sarkozija s Karlom Bruni).
Posebno su prijatne za UMP bile reči Tonija Blera: „Političar sam levice, u SAD bih bio demokrata, u Britaniji sam laburista, u Francuskoj bih najverovatnije bio u Vladi“, da bi uz smeh nastavio: „Šalim se, bio bih socijalista sa onima koji rade na reformama u Vladi“.
Posle njegovog obraćanja na scenu je izašao Sarkozi, da bi ruku pod ruku pozdravljajući prisutne rekao: „Socijalisti poput njega imaju uvek mesto u Vladi“. Analitičari bliski opoziciji ističu da je neuobičajeno da predsednik države, kao predsednik svih građana, učestvuje na političkom skupu pojedine stranke.
Tog pravila su se držali svi prethodni predsednici Francuske, od generala De Gola do Žaka Širaka. Nikola Sarkozi nije prekršio samo to nepisano pravilo. On i dalje rukovodi strankom, iako je formalno odstupio otkako je izabran za šefa države, jer UMP od tada upravlja nedefinisano kolektivno rukovodstvo.
Na kraju je Nacionalni savet UMP usvojio liste kandidata za 281 opštinu sa više od 30.000 stanovnika. Treba reći da je Francuska podeljena na skoro 40 hiljada opština, neke i sa samo nekoliko desetina stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari