Bivši britanski premijer Toni Bler postaće predsedavajući Evropskog saveta za toleranciju i pomirenje (ECTR), koji se bori protiv antisemitizma i rasizma u Evropi i zalaže za pooštravanje zakona o ekstremizmu, javljaju zapadni mediji. Bler se nedavno povukao s funkcije izaslanika Sjedinjenih Država, Rusije, Ujedinjenih nacija i Evropske unije za Bliski istok. Na novoj funkciji neće dobijati platu, već će njegova fondacija dobiti godišnju donaciju.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

ECTR se predstavlja kao savetodavno telo. Organizacija je apelovala na evropske zemlje da donesu zakone koji će jasnije definisati rasizam i antisemitizam, unaprediti programe obrazovanja i učiniti negiranje holokausta krivičnim delom. Ona takođe želi da vlade pruže garancije za bezbednost u sinagogama i jevrejskim školama.

U zajedničkom tekstu u Tajmsu Bler i Moše Kantor, biznismen ruskog porekla koji je bio jedan od osnivača ECTR-a, rekli su da se Evropa suočava sa „opasnim vremenima“. Oni su ukazali da ekonomski pad podstiče nestabilnost i podsetili da je samo tri puta u proteklih sto godina godišnji rast BDP-a u Evropi bio niži od jedan odsto – pred Prvi svetski rat, Drugi svetski rat i 2014.

Bler i Kantor, koji je i predsednik Evropskog jevrejskog kongresa, osvrnuli su se i na izveštaj o globalnim antisemitskim incidentima Centra Kantor sa Univerziteta Tel Aviv, koji je prošlu godinu ocenio kao najgoru godinu u protekloj deceniji. „Predrasuda i rasizam često počinju s najmekšim metama, bez obzira da li je reč o Jevrejima ili o nekom drugom, ali se nikada tu i ne završavaju. Antisemitizam nije problem Jevreja, već je problem koji inficira celo društvo, te ga treba rešiti za dobro svih nas“, napisali su u Bler i Kantor.

Oni su naglasili da čvrsto veruju da religija „sama po sebi ne uzrokuje i ne raspiruje sukob, već zloupotreba religije postaje maska iza koje se previše često kriju oni koji su rešeni da seju smrt i razaranje.“ Kao odličan primer situacije iz koje se mogu izvući lekcije naveli su mirovni proces u Severnoj Irskoj u kojem je učestvovao Bler. „Globalizacija nas zbližava, tako da posledice rasizma i diskriminacije sve više potkopavaju strukturu društva… Države, međunarodne organizacije i drugi akteri moraju da se udruže da bi se uhvatili u koštac s mržnjom i netolerancijom“, smatraju Bler i Kantor.

Bler, koji je bio na čelu britanske vlade od 1997. do 2007, na funkciji predsedavajućeg ECTR-a će naslediti bivšeg poljskog predsednika Aleksandra Kvašnjevskog. On će predvoditi odbor čiji su članovi i nekadašnji premijeri Španije i Švedske Hose Maria Aznar i Goran Peršon.

Bler je odluku o povlačenju s funkcije izaslanika na Bliskom istoku saopštio u maju. Međutim, pojedini izvori navode da će Bler „i dalje biti aktivan“ u regionu jer će imati nezvaničnu ulogu, kao i da je „potpuno posvećen pružanju pomoći međunarodnoj zajednici kada je reč o njenom angažmanu na ostvarenju napretka u nalaženju rešenja o postojanju dve države za Izrael i Palestinu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari