Trajković: Radoičić je pušten da pobegne sa Brnjaka 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, prema izveštaju kosovske policije u četvrtak pobegao je sa administrativnog prelaza Brnjak, dok su kosovski policajci proveravali njegove isprave.

Radoičić je, kako su preneli mediji, okrenuo automobil i vratio se u centralnu Srbiju na taj način izbegavši hapšenje zbog ispitivanja u okviru istrage u predmetu Brezovica.

Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije, skeptična je prema medijskim tvrdnjama da je Radoičić pobegao. Kako je navela u izjavi za Danas, ona je pre sklona da poveruje da je on pušten da ode.

– Tehnički on nije mogao da okrene automobil i vrati se nazad u Srbiju. Na administrativnom prelazu postoje fizičke prepreke između dve trake i da bi prešao na pravac koji vodi ka Srbiji on je morao da prođe kućice u kojima se nalaze kosovski policajci. On je pobegao sa Brnjaka isto kao što je navodno pobegao iz Kosovske Mitrovice kada je organizovana akcija hapšenja zbog ubistva Olivera Ivanovića. Jedina razlika je što je tada premijer bio Ramuš Haradinaj, a danas je Albin Kurti, ističe Trajković dodajući da je istraga utvrdila da u trenutku kada je Radoičić navodno bežao sa prelaza nisu radile kamere.

Prema njenim rečima, Milan Radoičić uživa povlašćen status na Kosovu koji se ne menja bitno sa promenom partije na vlasti.

– Haradinaj je javno govorio o svom prijateljstvu sa Radoičićem. Kurti nastupa sa drugačijom retorikom, ali sistem koji je uspostavio i koji on kontroliše ima jako dobru komunkaciju sa Srpskom listom, Goranom Rakićem, predsednikom Srpske liste i samim Radoičićem. U političkom, poslovnom i kriminalnom smislu, Srbija i Kosovo su jako dobro integrisani, navodi Trajković.

Potvrda njene teze da je Radoičić pušten ubrzo došla je i sa Kosova, gde je Policijski inspektorat Kosova (PIK) preporučio suspenziju trojice policijskih službenika na Brnjaku, zbog sumnje da su izvršili krivično delo Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Inicijalnu informaciju da je Radoičić pobegao objavili su u petak kosovski mediji pozivajući se na dnevni policijski izveštaj. Kako u izveštaju nije bilo navedeno ime osobe koja je pobegla, definitivna potvrda da se radi o Radoičiću došla je u saopštenju Srpske liste. Oni su istakli da pokušaj hapšenja Milana Radoičića predstavlja nastavak progona političkih predstavnika Srba na Kosovu i Metohiji na koje Priština ne može da kontroliše.

Rada Trajković napominje da niko u Prištini nema interes da progoni predstavnike Srpske liste i da njima znatno veći problem predstavlja povezanost sa kriminalnim grupama.

– Na nedavno okončanim lokalnim izborima, Srpska lista je imala veliki problem da pronađe kandidate za predsednike opština koji nemaju kriminalni dosije. Nema opštine u kojoj oni nisu upetljani u kriminal, a ljudi govore da bitnu ulogu u svemu tome ima upravo Radoičić, navodi Trajković.

Prema pisanju kosovskog portala Kalikso poternica za Radoičićem raspisana je zbog istrage u predmetu Brezovica koji ispituje korupciju prilikom izdavanja dozvola za gradnju i rad objekata u opštini Štrpce. Srpska lista je u svom saopštenju naglasila da zahtev za hapšenje Milana Radoičića “ne sadrži nijedan dokaz niti je navedena ikakva protivpravna radnja koju je on preduzeo, već se uopšteno govori o slučaju koji je pokrenut u vezi izdavanje dozvola za gradnju u opštini Štrpce sa kojom gospodin Radoičić nema nikakve veze“.

Bekstvo sa Brnjaka nije prvi put da je Milan Radoičić bio nedostupan kosovskim istražnim organima. On je u novembru 2018. godine, neposredno pre velike policijske akcije povodom ubistva Olivera Ivanovića napustio Kosovsku Mitrovicu i pobegao u centralnu Srbiju. Radoičić je bio na poternici kosovskog tužilaštva do marta prošle godine. Američko ministarstvo finansija je njega, njegovog bliskog poslovnog saradnika Zvonka Veselinovića i još deset njima bliskih osoba nedavno stavilo na listu sankcija zbog korupcije i ozbiljnih kršenja ljudskih prava.

Danas nije uspeo da stupi u kontakt sa Milanom Radoičićem, predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i advokatom koji je zastupao Milana Radoičića, Gorana Petronijevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari