Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Centar za ljudska prava Niš, koji godinama obavlja monitoring zatvora u Srbiji, pozvali su juče Ministarstvo pravde i ministra Nikolu Selakovića da omoguće uzbunjivaču Živoradu Brankoviću povratak na radno mesto upravnika Kazneno popravnog zavoda Niš sa kojeg je protivpravno smenjen.

„Postupajući po presudi Upravnog suda Srbije, donetoj 8. aprila ove godine, Žalbena komisija Vlade Srbije poništila je rešenje bivše ministarke pravde Snežane Malović od 20. juna 2011, kojim je Brankoviću na nezakonit način prestao radni odnos na mestu upravnika KPZ Niš. Ministar pravde u obavezi je da u roku od 30 dana donese novo rešenje u skladu sa preporukama datim u rešenju Žalbene komisije“, navodi se u saopštenju nevladinog sektora.

Branković je za Danas ocenio da je ovakva odluka „još jedan dokaz da je njemu i grupi njegovih saradnika, sa kojima je pokušao da se bori protiv korupcije i kriminala u zatvoru, načinjena nepravda svesno i namerno, na naročito drzak i bezobziran način“.On je kazao da njegovo iznenadno penzionisanje, kao i kasnije smene i otkazi borcima protiv kriminala i korupcije, predstavljaju „odmazdu“ niškog KPZ-a, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstva pravde zbog njihove borbe protiv ovih pojava.

Bivši upravnik niškog KPZ-a penzionisan je sa 58 godina rešenjem u kojem ne postoji obrazloženi predlog tadašnjeg direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milana Obradovića, što je obavezna zakonska procedura. U vreme kada je penzionisan ministarka Malović bila je na službenom putu u inostranstvu, a na faksimilu kojim je rešenje overeno nalazio se „navodno njen potpis koji nije identičan njenom originalnom potpisu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari