Živopisni američki ambasador u Moskvi Majkl Mekfol podneo je ostavku i baš ovih dana će, kako je napisao Tviteru, napustiti Moskvu. Najdalje do juna i samita Grupe 8 u Sočiju, na kome će učestvovati i američki predsednik Barak Obama, SAD će imenovati novog ambasadora u Rusiji, tvrdi ruski dnevni list Komersant pozivajući se na izvore u Vašingtonu.


Prema istim izvorima, broj uverljivih kandidata poveći je, ali piše Komersant, zasad su najozbiljnije u igri četiri od kojih su trojica tokom dosadašnje karijere bili ambasadori baš u Ukrajini, a dvojici je u opisu radnog mesta bavljenje energetskim pitanjima. Mada Veronika Krašenjinjikova, generalni direktor moskovskog Instituta za spoljnopolitička istraživanja u intervjuu istom listu tvrdi da je ambasador verovatno već odabran, Komersant kao kandidate nabraja: Džona Tefta, koji je od 2009. do avgusta 2013. bio ambasador SAD u Kijevu, Stivena Pajfera, koji je ambasador u Ukrajini bio od 1998. do 2000. i Karlosa Paskuala, koji je ambasador SAD u Ukrajini bio od 2000. do 2003.

Teft je od 1996. do 1999. bio zamenik ambasadora u Moskvi, a na diplomatskim funkcijama u ambasadi u Moskvi ranije je bio i Pajfer. List ističe da je Karlos Paskual radio i u „iz Rusije proteranog USAID-a“, a ističe se i da se smatra jednom od najvećih žrtava Vikiliksa – zbog opaski o domaćinima morao je da napusti mesto ambasadora u Meksiku. Kao kandidat se pominje i Rouz Gotemeler, priznati stručnjak, ističe Komersant, za pitanja razoružanja i nuklearne bezbednosti, koja tečno govori ruski, a u Savetu za nacionalnu bezbednost je bila direktor za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju. Radila je i u Ministarstvu energetike ali bi mogla da ima problema da je potvrdi Senat.

To što Komersant ističe dosadašnje ukrajinsko iskustvo mogućih američkih ambasadora zanimljivo je jer je i Majkl Mekfol, pri stupanju na ambasadorsku funkciju u Moskvi, opisivan kao stručnjak za „narandžaste revolucije“. U intervjuu Komersantu, Mekfol je, naravno, demantovao takvu svoju stručnost pripisujući je „bla, bla“- senzacionalizmu sredstava masovnih komunikacija. Međutim, Veronika Krašenjinjikova smatra da je Mekfol baš zgodno našao porodične razloge – obećao je starijem sinu koji mora da završi školu – kao izgovor za svoje povlačenje, jer su, po njenom mišljenju, svi uslovi za njegovo smenjivanje sa funkcije ispunjeni.

Sovjetska iskustva

Krašenjinjikova podseća da se Mekfol mnogo dičio svojom ulogom u kreiraju politike resetovanja u odnosima Moskve i Vašingtona, ali da je ta politika bila skrojena za predsednika Dmitrija Medvedeva i sa predsednikom Vladimirom Putinom više nije davala rezultate. Mekfol je, podseća Krašenjinjikova, bio u Moskvi 1989. i počeo je da organizuje finansiranje tada još sovjetske opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari