“Tresla sam se od straha, još uvek sam u šoku”: Ispovest Tamare iz Bora koju su izujedali psi 1Foto: M. S. / Danas

Tamaru Novaković, aktivistkinju za zaštitu životinja iz Bora “Borske šape”, sinoć oko 18 sati napala dva vlasnička staforda, i tom prilikom naneli joj povrede u predelu glave. Iz Policijske uprave u Boru saopštili su da su vlasnici staforda uhapšeni i da će biti privedeni tužiocu.

Prema rečima naše sagovornice, ona je oko 18 sati čula čula lavež svojih pasa u dvorištu, i izašla je da vidi šta se dešava, pošto to nije uobičajeno.

“Zatekla sam na vratima supruga koji mi je kazao da su na lokalnom stadionu pored naše kuće, pustili staforde ili pitbulove, i da neko luduje sa njima. I tako sam ja krenula da ih zamolim da ih sklone odatle”, objašnjava Tamara kako je sve počelo.

Kako ona ističe za Danas, pošto tu prolaze deca iz komšiluka, a desetak minuta ranije, i njena deca su prošla tim putem, krenula je ka stadionu koji se nalazi u Homoljskoj ulici, da upozori vlasnike pasa da to ne rade.

“Tresla sam se od straha, još uvek sam u šoku”: Ispovest Tamare iz Bora koju su izujedali psi 2
Foto: M.S. / Danas

“Pošto sam dugogodišnja članica udruženja “Borske šape”, i imam iskustvo sa životinjama, mislila sam da mogu da pomognem i da vlasnici vežu svoje pse”, objašnjava ona.

Prilazeći psima, ona je počela da zviždi i da ih doziva, ali je tada shvatila da psi ne idu prema njoj da se igraju, već su je napali.

“Nisam bila svesna šta psi rade. Odjednom sam osetila udarac, i oni su počeli da me ujedaju. Pala sam na zemlju i uplašila sam se. Ujedali su me po glavi I telu nekih 30 sekundi. Sva sreća pa je moja majka čula vrisak. Pozvala je mog supruga, brzo su došli, i uspeli da oteraju pse. Moja majka je posle kazala da kada je ona stigla, vlasnici su već pokušavali da sklone pse ali sami to nisu mogli”, uznemireno govori Tamara za Danas.

“Tresla sam se od straha, još uvek sam u šoku”: Ispovest Tamare iz Bora koju su izujedali psi 3
Foto: M. S. / Danas

Tamara kaže da je tada njen suprug rekao vlasniku staforda da ga veže, da ga on ne bi vezao.

“Tada je taj čovek pošao ka mom suprugu da se obračuna. Za to vreme meni je šikljala krv sa glave, i bila sam krvava, a vlasnica pasa mi je gurala telefon u lice da vidim kako oni spavaju sa decom, i da ne zovem policiju”, objašnjava ona.

Kada je pozvala policiju, momak i devojka su počeli da beže, a njen suprug je krenuo za njima.

“Moja majka je opet pozvala policiju i kazala, “brzo dolazite da nađete vlasnike, pošto je muž moje ćerke krenuo za njima”, objašnjava Tamara šta se sve događalo.

Ona se ovom prilikom zahvalila policiji koja je brzo stigla, pružila joj pomoć, a kako ona dodaje za Danas, bili su izuzetno ljubazni.

“Tresla sam se od straha. Još uvek sam u šoku. Policajci su me tada smirili i pomogli da odem do bolnice. Zatim su nam uzeli izjave, a ja sam dobila informaciju da su psi odvedeni u prihvatilište”, ističe Tamara Novaković.

“Tresla sam se od straha, još uvek sam u šoku”: Ispovest Tamare iz Bora koju su izujedali psi 4
Foto: Suzana A. S.

Prema rečima naše sagovornice, i ranije se u Boru dešavalo da vlasnički stafordi napadnu ulične pse, međutim tužilaštvo to nije okarakterisalo kao krivično delo.

“Bez obzira što je tada vlasnica gledala kako njeni psi ujedaju drugog psa, a to se tretira po članu zakona 239, kao mučenje i zlostavljanje psa, to nije bilo dovoljno da tužilaštvo podigne optužnicu. Da se tada to uradilo, možda se ovo sinoć ne bi dogodilo”, kaže Tamara.

Ono ističe, da svi volonteri udruženja za zaštitu pasa nisu za to da psi budu na ulici.

“Mi smo protiv toga borimo. Mislim da smo do sada hiljadu puta to rekli. Mi se borimo da se svi psi sklone sa ulice. Takođe smo zagovornici kastracije i sterilizacije, i zalažemo se za poštovanje pravilnika koji je grad doneo – da se vlasnički psi pribegnu obaveznoj kastraciji i sterilizaciji.”, kaže ona.

Tamara se nada da će ovog puta tužilaštvo odraditi posao po zakonu, a da će ona podneti privatnu tužbu protiv momka i devojke čiji su je psi napali i izujedali.

Danas su se oglasili i iz Policijske uprave u Boru, koji su u saopštenju kazali da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru uhapsili su K. D. (24) i M. J. (40) iz ovog grada, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

Kako se u saopštenju ističe, oni se sumnjiče da su, sinoć, na terenu za male sportove u Homoljskoj ulici, pustili dva psa bez povodca i zaštitne korpe, koji su napali tridesetsedmogodišnju ženu i više puta je ujeli po glavi i telu.

“Povređenoj ženi pomoć je ukazana u borskoj bolnici nakon čega je puštena na kućno lečenje”, ističe se u saopštenju.

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Boru, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu.

Dopisnik Danasa, pokušao je da ode do prihvatilišta koje je u sklopu JKP “3. Oktobar” u Boru, ali posle nekoliko minuta čekanja saopšteno nam je da ne mogu da nam daju izjavu, kao ni da nas puste u azil, bez obzira što je ranije rečeno da azil može svako da obiđe.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari