Već ko zna koji put poslanici Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini pokušavaju da pomognu Subotičanima, a za pretpostaviti je da taj problem imaju sve sredine u Srbiji, tako što će se u zakonu promeniti „limit za krađu“, odnosno što će se i tzv. sitna krađa do pet hiljada dinara kažnjavati na sudu. Do sada je međutim onaj ko ukrade vrednost do 15 hiljada dinara, a ne tako davno to je bilo i čitavih 20 hiljada, mogao mirne duše da odšeta kući, jer ga policija nije gonila. To jest, zakon ga nije gonio i jedino je oštećeni mogao lično da pokrene građansku parnicu, koje su, kako je poznato, isuviše skupe, i još više spore.

SVM je u republičkom parlamentu zatražio izmenu krivičnog zakona tako da se bilo koja krađa kažnjava, kako bi se smanjio broj te vrste prekršaja, koji je sa povećanjem siromaštva građana gotovo eskalirao. U Subotici su građani izloženi svakodnevnim provalama, pa i razbojništvima, ali je policija praktično nemoćna upravo zbog blage kaznene politike prema počiniocima. Nedavni razgovori Balinta Pastora, poslanika SVM, sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem nagoveštava da će se stvari možda pokrenuti s mrtve tačke. Inače, predlog ove stranke da se za krađu koja ne prelazi 5.000 dinara izriče najstroža prekršajna kazna od 30.000 dinara, ili 60 dana zatvora, još uvek nije stigao na dnevni red. Takav predlog je SVM čak uneo u koalicioni sporazuma sa SNS.

Provalili pa zapalili

Upravo protekle noći zahtevi da se pooštri kaznena politika dobili su u Subotici još jednu potvrdu. Prestupnicima nije bilo dovoljno što su provalili u jednu pekaru u Teslinom naselju u Subotici, već su otišli korak dalje i zapalili je. U tome ih nisu sprečile ni kamere, postavljene u blizini, a pekara je izgorela gotovo do temelja. Pre nego što su ruinirali pekaru, dva noćna provalnika su opljačkali tezge na obližnjoj pijaci, a krađa je upravo „male vrednosti“, te ih očito policija zbog toga neće goniti. Međutim, zbog paljevine svakako hoće, a već je preuzet i video-materijal o ovom činu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari