Tri miliona dinara za stare i umetničke zanate u Vojvodini 1foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

Javni konkurs za dodelu bespovratnog novca za preduzetnike koji se bave umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, raspisan je danas, saopštavaju iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Sekretarijat na ovaj način, kako kažu, nastoji da utiče na povećanje konkurentnosti, odnosno ukupnog razvoja preduzetništva u Vojvodini.

Biće podeljeno tri miliona dinara, tačnije po 1,5 miliona dinara za tekuće i kapitalne subvencije.

Subvencionisani iznos se odobrava za opremu u visini od najmanje 100.000 do 250.000 dinara, kao i za nabavku repromaterijala u visini od najmanje 80.000 do najviše 200.000 dinara.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević je napomenuo da tradicionalni zanat označava veštinu, prevashodno ručnog rada, kao i profesiju koja podrazumeva proces izrade unikatnih proizvoda i pružanja usluga.

„Stare zanate susrećemo na svakoj manifestaciji i važni su za razvoj turizma, održanje tradicije i obično je to mala porodična firma. Obuhvata i privredu, turizam i zapošljavanje u punom kapacitetu. Veliko je interesovanje za ovaj konkurs i stoga je bilo važno da se on i raspiše. Sve obaveze prema državi moraju biti izmirene od strane učesnika i tu ne pravimo kompromis”, rekao je sekretar Ivanišević, dodavši da se sredstva odobravaju u visini do 100 odsto od fakturne, odnosno kupovne vrednosti sa PDV-om, samo za jednu namenu po aplikantu.

Rok za podnošenje dokumentacije je 27. septembar 2022. godine.

Pravo da konkurišu imaju privredna društva i preduzetnici čija je delatnost kategorisana na osnovu Pravilnika o određivanju poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti.

Sekretar Ivanišević je dodao, da je jedan od veoma važnih kriterijuma za ispunjavanje uslova za konkurisanje i taj da je učesnik izmirio dospele obaveze javnih prihoda, te da u periodu od tri meseca pre datuma objavljivanja Javnog konkursa nije smanjivao broj zaposlenih lica za više od 10 odsto.

„Sada već imamo velik broj mladih koji se interesuju za stare zanate. Povratne informacije sa terena nam kazuju da je interesovanje veliko. Kod starih zanata imate velik obrt malog kapitala, jer su prisutni na svakoj manifestaciji, a kojih u Vojvodini bude preko 1.800 tokom čitave godine“, nastavio je Ivanišević.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari