Tri najzastupljenije teme informativnih emisija u Srbiji: Izbori, kriza u Ukrajini i korona 1foto FoNet Nenad Đorđević

Podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 i izbori u Srbiji (15,87%), kriza u Ukrajini (13,89%) i korona virus (3,97%).

Tokom analiziranog perioda (4–10. april 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike politika (23,81%), slede svet (21,03%), društvo (19,84%), hronika (15,87%), sport (11,90%), ekonomija (5,56%) i region (1,99%).

Teme koje su prethodne nedelje dominirale rubrikom politike jesu izbori u Srbiji. Mediji su pravovremeno prenosili informacije u vezi sa glasanjem, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je pobedu u prvom krugu predsedničkih i pobedu na parlamentarnim izborima. Gradska izborna komisija usvojila je rešenje o ponavljanju izbora za odbornike Skupštine grada Beograda na četiri biračka mesta u glavnom gradu Srbije.

Tri najzastupljenije teme informativnih emisija u Srbiji: Izbori, kriza u Ukrajini i korona 2
Foto:: Kliping

Kriza u Ukrajini je bila primarna tema u rubrici svet i tokom prethodne sedmice. U najavama vesti preneseno je da je ruski konvoj dug 13 kilometara snimljen na jugu Ukrajine, kao i da je evakuacija civila iz Mariupolja nastavljena. Generalna skupština Ujedinjenih nacija, na zahtev zapadnih zemalja, izglasala je predlog da Rusija bude isključena iz Saveta UN za ljudska prava. Između ostalih zemalja i Srbija je glasala za isključenje, naglašeno je u informativnim emisijama.

Korona u Srbiji je tema koja se izdvaja u rubrici društvo. Mediji su preneli zaključak epidemiologa i člana Kriznog štaba, Predraga Kona, da je epidemiološka situacija što se tiče COVID-a povoljnija i da se u ovom periodu beleži pad novoobolelih.

U rubrici hronike dominira vest o saobraćajnoj nesreći kod Ražnja (2,38%), u kojoj je direktor preduzeća Emisiona tehnika i veze poginuo, dok je teško povređen i predsednik SDPS i bivši ministar Rasim Ljajić.

U domenu sporta pravovremeno je izveštavano o evroligaškim utakmicama, a košarkaši Crvene zvezde pobedili su Efes u poslednjem, 34. kolu Evrolige (2,38%).

Cene energenata u Srbiji je tema koja je dominantna u ekonomskim dešavanjima poslednjih sedmica (1,98%). Mediji su preneli da su nove cene važeće do 30. aprila.

Iz rubrike region medijski fokus je ostao na parlamentarnim izborima u Mađarskoj (1,98%). Stranka Fides, na čelu sa Viktorom Orbanom izvojevala je ubedljivu pobedu, navedeno je u najavama vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari