Tribina o SLAPP tužbama u NDNV-u: Novinari i aktivisti da se bore solidarno i regionalno 1foto FoNet/Velimir Ilić

Glavna urednica portala Autonomija Branka Dragović Savić izjavila je večeras da se profesionalni mediji i civilni aktivisti protiv takozvanih SLAPP tužbi moraju boriti „solidarno i regionalno“.

„Kod nas u javnosti i kod građana ne postoji svest o tome da su SLAPP tužbe zapravo tužbe protiv slobode govora. Zato se one i podnose protiv novinara i aktivista. Cilj tužilaca nije da opovrgnu nešto što je objavljeno i izrečeno, već da ućutka one koji kritički istupaju u javnosti. A sloboda govora i pravo na informisanje su temeljne vrednosti demokratije“, kazala je Dragović Savić.

Dragana Dardić iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluke kazala je da se sve SLAPP tužbe vrlo negativno odražavaju na emotivni, psihički i finanijski boljitak novinara i aktivista.

„Ohrabruje to što su novinari i urednici, kao i aktivisti, jedinstveni u poruci da neće odustati i da ih neće zaplašiti, da će nastaviti da pišu profesionalno, kritički i argumentovano“, rekla je Dardić.

Dodala je da je u međuvremenu u entitetu Republika Srpska u Bosni i Hercegovini rekriminalizovana kleveta i ocenila da bi to moglo „uveliko otežati situaciju“ novinarima i aktivistima u tom delu države.

Ekološka aktivistkinja iz pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ Dragana Arsić navela je da je bila 27 puta na različitim sudskim ročištima zbog tužbi koje su protiv nje i drugih aktivista tog pokreta podnosili investitori.

„Tuže nas da bi zaustavili našu borbu i da bismo se zaustavili u otkrivanju krivičnih dela. Takvi ljudi vole da rade u mraku, nezakonito i koruptivno, kroz različite dilove sa vlastima“, kazala je Arsić.

Tribina o Strateškim tužbama protiv učešća javnosti (SLAPP) organizovana je u okviru projekta koji sprovode Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Helsinški parlament građana Banjaluke i Institut za medije Crne Gore, uz podršku Evropskog fonda za Balkan (EFB).

Te organizacije su objavile i publikaciju „SLAPP tužbe – mehanizam za ućutkivanje javnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari