zagađenjefoto FoNet Marko Dragoslavić

U Evropi je koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu oko pet mikrograma po metru kubnom, a u Srbiji između 10 i 20, rekla je danas pulmološkinja Dragana Jovanović na tribini u organizaciji Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) u Beogradu.

Prema njenim rečima, cela centralna Srbija je zahvaćena zagađenjem sumpor-dioksidom, a naročito je to problem u Boru i okruženju.

„Kod nas je stanovništvo izloženo dugotrajno jako velikim emisijama sumpor-dioksida što uzrokuje zdravstvene probleme“, istakla je Jovanović i objasnila da te emisije mogu izazvati kardio-respiratorne tegobe – pojave kašlja, astme, šloga“, rekla je Jovanović.

Ona je naglasila da se time zadržavaju PM čestice u mozgu i nekoliko godina.

Navela je da poseban problem imaju trudnice koje su izložene prekomernim emisijama sumpor-dioksida, jer imaju velike šanse da njihova deca kasnije dobiju karcinom pluća u odraslom dobu.

Programski direktor RERI Mirko Popović kazao je da bi pravo na zdravlje i zdravu životnu sredinu trebalo svakoj državi da budu na prvom mestu i podsetio da i sam Ustav Srbije stavlja to i ljudska prava na prvo mesto.

Ipak, kako je napomenuo, Srbija ne samo da preispituje nego krši međunarodne sporazume koje je svojevoljno potpisala, što dalje ima efekte na urušavanje pravne države.

On je podsetio da je RERI podneo krivičnu prijavu protiv Elektroprivrede Srbije (EPS) zbog prekomernog zagađenja sumpor-dioksidom i da je u tom slučaju dobio presudu.

Ta prijava je, prema njegovim rečima, opomena i podsetnik državi i EPS da moraju poštovati zakon i prava građana.

Popović smatra da je kasno za postrojenja za odsumporavanje.

„Propustili smo priliku da te objekte zadržimo i prođemo kroz proces termoenergetske tranzicije do 2030. godine. Sve što sada radimo jeste simuliranje trke u kojoj zapravo i ne želimo da budemo pobednici“, zaključio je Popović.

Ekspert za energetiku Aleksandar Kovačević je istakao da je problem emisije sumpor-dioksida poznat još od polovine sedamdesetih godina.

Kako je predočio, proces odsumporavanje je jednostavan i deca ga uče u školi – iz njega se proizvodi gips, na jednoj strani, a ugljen-dioksid na drugoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari