Tribina u Novom Sadu: "Vruće vojvođansko leto 1988" 1Foto: Medija centar

Jesu li Vojvođani stremili da zbace svoju vladu?, Da li je Milošević  bio prethodnik savremenog populizma? – samo su dva od nekoliko važnih pitanja o kojima će se raspravljati na tribini koju u sredu, 27. aprila organizuju Vojvođanski klub i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Neposredni povod za tribinu „Vruće vojvođansko leto 1988“ je istraživanje profesora Filozofskog fakulteta u Mariboru Sergeja Flerea, koji će, između ostalih, učestvovati u sutrašnjem programu u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine. 

Tribina će u sredu, 27. aprila, početi u 18 časova u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine, u Media Hubu, na SPENS-u, ulaz broj 8.

Pored profesora dr Sergeja Flerea, na tribini će učestvovati: prof. dr Nebojša Vladisavljević, Fakultet političkih nauka, Beograd; dr Aleksandar Miletić, Institut za noviju istoriju Srbije; Beograd; mr Živan Marelj, nekadašnji predsednik Izvršnog veća SAP Vojvodine. Moderator tribine je Denis Kolundžija, novinar.

U sažetku svoga istraživanja, profesor Sergej Flere navodi: „Raspadu Jugoslavije, između ostalih, prethodilo je svrgavanje  vojvođanskog autonomističkog rukovodstva oktobra 1988. godine. Niz mitinga širom Vojvodine na leto 1988. nazvan je antibirokratskom revolucijom. Vojvođanskom rukovodstvu se najviše prigovaralo da “nemaju razumevanja za kosovske Srbe”.

Pored medija, neki viđeniji intelektualci, samo političko vođstvo na čelu sa Slobodanom Miloševićem i politička policija imale su važne uloge u “događanju naroda”. Cilj je bio da se ostvari projekat “jedinstvena Srbija”, kroz ukidanje autonomije Vojvodine i Kosova. Antibirokratska revolucija imala je sve crte savremenog populizma.“

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari