Dosadašnji predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev juče je ocenio kao „trijumf demokratije“ predsedničke izbore na kojima je on osvojio skoro 85 odsto glasova, i time osigurao treći uzastopni mandat. Alijev je osvojio 84,6 odsto glasova posle 98 odsto prebrojanih listića, saopštila je preksinoć Centralna izborna komisija Azerbejdžana.


Alijevljev glavni suparnik Džamil Hasanli dobio je 5,5 odsto glasova. „Predsednički izbori u Azerbejdžanu su trijumf demokratije. Činjenica da je glasanje bilo slobodno i transparentno važan je korak ka demokratiji“, rekao je Alijev u televizijskom obraćanju. On je na vlasti u toj bivšoj sovjetskoj republici otkada je nasledio svog oca 2003. godine.

Opozicioni kandidat Hasanli već je osudio izbornu krađu i rekao da neće priznati izborni rezultat. Izlaznost je bila 72 odsto od pet miliona birača, prema navodima izborne komisije. Ilham Alijev (52) je nasledio predsedničku funkciju od svog oca Gajdara Alijeva, koji je vladao Azerbejdžanom još od vremena Sovjetskog Saveza i komunizma.

Gajdar Alijev je umro 2003. godine, a pod vlašću njegovog sina, naftom bogata zemlja je više nego utrostručila svoj bruto društveni proizvod. Alijev je drugi put za predsednika izabran 2008, a na referendumu 2009. godine obezbedio je da se ukine ograničenje na dva uzastopna predsednička mandata. Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju Alijeva za represiju nad kritičarima svog režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari