Turistički dom "Sopoćani" biće rekonstruisan 1Foto: TONP

Ministar turizma i omladine i direktor Turističke organizacije novog Pazara (TONP), Husein Memić i Dejan Belojica, potpisali su ugovor o rekonstrukciji Turističkog doma „Sopoćami“, koji se nalazi u kompleksu istoimenog srednjovekovnog manastira.

Ministarstvo je obezbedilo 40 miliona dinara za prvu fazu rekonstrukcije, koja će, kako je najavljeno, početi u martu sledeće godine.

– Do početka radova predstoje nam mnogobrojni poslovi na obezbeđivanju plansko – tehničke dokumentacije. S obzirom, da se radi o spomeniku kultutr od posebnog značaja i da se nalazi u kompleksu manastira Sopoćani, uslove za njegovu rekonstrukciju odrediće Republički zavod za zaštitu spomenika kulture – naglašava direktor TONP Dejan Belojica.

U prvoj fazi radovi će se izvoditi na samom objektu, koji je decenijama prepušten zubu vremena i propadanju.

Dom je izgrađen pedesetih godina prošlog veka. Po nekim podacima, odmah posle Drugog svetskog rata 1945, a po nekima 1953. godine.

Izgrađen je po projektu slavnog arhitekte Dragiše Brašovana, za potrebe tadašnje Službe unutrašnjih poslova Srbije. Bila je to lovačka kuća zatvorenog tipa.

Kasnije je postao elitno mesto za prijem domaćih i stranih političkih, privrednih i kulturnih delegacija, a onda i prestižno mesto za izlazak Novopazaraca.

Dom je prešao put od elitnog do zapuštenog mesta. Njim je dugo upravljalo novopazarsko Ugostiteljsko preduzeće „Lipa“, koje je do starog izgradilo novi objekat sa smeštajnim kapacitetima i mini sportske terene.

Kada je to preduzeće počelo da izdaje ugostiteljske objekte pod zakup svojim radnicima, a i trećim licima, turistički dom je dobio nove „gazde“. Novo gazdovanje, osim zarada zaposlenima i tekućeg održavanja, nije podrazumevalo nikakvo investiranje.

Uoči privatizacije UP „Lipa“, turistički dom je uredbom Vlade Srbije, na čijem čelu je bio Vojislav Koštunica, 2008. godine, ustupljen na korišćenje bez naknade manastiru Sopoćani. Desetak godina kasnije, republičke vlasti su odlučile da taj objekat postane manastirsko vlasništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari