Vrlo profitabilna privredna grana turizam, godinama je bar kada je u pitanju opština Priboj, svesno ili ne, stavljana na marginu privrednog razvoja ovog kraja. Delimičan odgovor na pitanje zašto je bilo tako, može se potražiti u forsiranju razvoja velikih preduzeća prvenstveno u oblasti metalskog kompleksa od koga se istina nekada u ovoj opštini dobro živelo. Vremena su se promenila pa se i mogućnosti razvoja sada realnije sagledavaju.

Osnivanjem Turističke organizacije razvoju ove privredne grane, u Priboju se posvećuje sve veća pažnja. Kolike su šanse Priboja u ovoj oblasti i šta je to po čemu se ovaj kraj razlikuje od drugih za Sandžak Danas govori direktor Turističke organizacije opštine Priboj Vidoje Didanović.

– Priboj ima veliko blago, Pribojsku Banju, blagodet koju treba iskoristiti na pravi način. Lekovitost termalnih izvora poznata je od davnina. Ova voda vrlo uspešno leči mnoge reumatske bolesti, stanja posle povreda kao i mnoge ginekološke bolesti. Zato i nije čudo što je svetla tačka razvoja opštine, Pribojska Banja u koju se planiraju velika ulaganja. Tokom ove godine Pribojska Banja dobiće novi tržni centar. Izgradnjom puta Pribojska Banja – Čajetina, koji će povezivati Pribojsku Banju sa Zlatiborom putovanje će se skratiti za oko 30 kilometara . Projektovanje ovog putnog pravca povereno je stručnjacima CIP-a koji će projektovati i novi hotel na Banji kao i uređenje užeg centra Banje. A u manastiru Uvac, trećeg dana Uskrsa, održaće se donatorski ručak za izgradnju ovog putnog pravca, najavljuje Didanović.

Šta još planirate do početka sezone?

– Do početka turističke sezone biće završen bazen dimenzija pet puta 10 metara koji će biti u sklopu RH centra Banja. Bazen sa lekovitom termalnom vodom koristiće se za terapeutske svrhe, za lečenje pacijenata koji se nalaze na lečenju u ovom banjskom lečilištu. Unutrašnjost bazena biće opremljena po svim standardima koji su potrebni za terapeutski rad sa pacijentima. Radove izvodi Alfa komerc iz Priboja, a vrednost je oko 11 miliona dinara. Tokom ovog meseca u Pribojskoj Banji otvorićemo turističko informativni centar, u okviru koga će biti i prodavnica suvenira, naplata boravišne takse kao i organizovanje smeštaja turista u privatnom sektoru, dodaje direktor pribojske Turističke organizacije.

Veliki poslovi su u toku. Znači li to da Pribojska Banja polako postaje jedno od najatraktivnijih lokacija u ovom delu Srbije?

– Kako da ne. Predstavnici Investicionog fonda Antena konsalting iz Švajcarske koji su zainteresovani da kupe oko 15 hektara zemlje u Pribojskoj Banji, nakon poslednjeg boravka u Priboju najavili su da će uraditi idejni projekat i studiju izvodljivosti. Ako sve bude teklo po planu, izgradnja kompleksa hotela trebalo bi da počne krajem iduće godine. Prema nekim procenama vrednost investicije je oko sedam miliona evra.

Pribojski štand na 31. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, bio je vrlo zapažen. Šta to Priboj osim Pribojske Banje ima da ponudi gostima ?

– Priroda ovog područja je vrlo specifična. Po raznovrsnosti pejzaža, visoravan Krnjača ima velikih prednosti nad Zlatiborom, Tarom i Zlatarom. Postoje veliki planovi da Krnjača postane centar zimskog turizma i veliko izletište. Visoravan Ljeskovac, sela Brezna i Jelača klimatski su prava vazdušna banja. Imamo odlične potencijale i zato ćemo se truditi da razvijamo i seoski turizam. Ovo su pionirski koraci, ali nećemo odustati. Registrovana su dva udruženja građana koja žele da se bave seoskim turizmom „Rad gost“ u Lunićima i „Planinski đerdan“ u Krnjači. U toku je kategorizacija soba u ovim selima i mi već ove godine očekujemo prve goste. Potrudićemo se da svaki gost koji dođe u Priboj ode zadovoljan i da mu boravak u Priboju ostane u lepom sećanju. I ove godine održaće se Vidovdanski sabor i Ilindanski dani, svojevrsne smotre narodnog stvaralaštva. Ove godine pobednik frulaša u Pribojskoj Banji po prvi put steći će pravo učešća u finalu u Prislonici. Kada je u pitanju rafting Limom, ove godine pripremamo posebna iznenađenja. Ovo je međunarodni rafting, već se najavljuju rafting klubovi iz Srbije, Crne Gore i BiH za učešće i verujem da će ove godine biti više od 300 čamaca sa više od 1000 učesnika. Uz niz drugih propratnih sadržaja, kao što su rok koncerti, verujem da će ovogodišnji raftin koji se održava 14 i 15. avgusta biti mnogo bolji od prošlogodišnjeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari