Ministarstvo turizma odobrilo 182 miliona dinara za projekte u Sandžaku 1

Ministarstvo turizma ove godine finansiraće osam projekata izgradnje i unapređenja turističke infrastrukture u četiri sandžačke opštine.

Sredstva su dobili grad Novi Pazar i opštine Tutin, Sjenica i Priboj. Najviše sredstva. 80 miliona dinara, odobreno je Novom Pazaru za četiri projekta, koje će realizovati novopazarska Tutistička organizacija.

Ta sredstva biće utrošena za rekonstrukciju stare hidrocentrale, za drugu fazu sanacije i rekonstrukcije Kule Džephane na Novopazarskoj tvrđavi, revitalizaciju kompleksa Petrove crkve i za rekonstrukciju Mitropolije.

U rekonstrukciju stare hidrocentrale biće uloženo 25 miliona dinara. Taj objekat je prošle godine iz vlasništva Republike prešao u vlasništvo grada, koji ga je na korišćenje ustupio Turističkoj organizaciji Novog Pazara (TONP).

TONP planira da u tom prostoru otvori svoj info centar. Pred Agencijom za restituciju vodi se postupak da se stara hidrocentrala u centru grada, vrati naslednicima bivših vlasnika.

Na severnom bedemu Novopazarske tvrđave, u toku je prva faza rekonstrukcije Kule Džephane. Za te radove Ministarstvo turizma je, prošle godine, obezbedilo 24 miliona dinara, a ove za drugu fazu 20 miliona dinara.

Ministar turizma u tehničkom mandatu, Husein Memić, za Danas, je rekao da očekuje da će Republički zavod za zaštitu spomenika kulture promeniti odluku da se rekonstrukcija Kule Džephane ne radi od stakla, već od materijala kojima je rekonstruisana Kula motrilja u neposrednoj blizini.

Za revitalizaciju kompleksa Petrove crkve, koja se nalazi na listi svetske kulturne baštine i deo je kompleksa Stari Ras sa Sopoćanima, za ovu godinu, izdvojeno je 20 miliona dinara, a za rekonstrukciju zgrade Mitropolije 15 miliona dinara.

U tutinskoj opštini niće finansirana dva projekta u ukupnoj vrednosti od 55 miliona dinara. U rekonstrukciju Doma kulture biće uloženo 30 miliona dinara, a za adaptaciju prostora i uvođenje novih sadrđaja u OŠ „Meša Selimović“ u Ribarićima izdvojeno je 25 miliona dinara.

Pribojska opština može da računa na 40 miliona dinara za sređivanje Ulice 12.januara u Staroj čaršiji.

Ministarstvo turizma, za sada, finansiraće jedan projekat u Sjenici, u čijem centru grada treba da se uredi park i izgradi dečije igralište. Investicija je vredna 7 miliona dinara.

Ministar Memić ističe da ovaj region u Srbiji ima turističke potencijale, koji su nedovoljno iskorišćeni i da je neophodno konstantno ulaganje u izgradnju i uređenje turističke infrastrukture.

-Kada je Novi Pazar u pitanju, cilj nam je da Novopazarska tvrđava i Stara čaršija budu jedna celina – naglašava Memić.

TONP je primer intenzivne realizacije projekata u izgradnji neophodne turističke infrastrukture i vođenja novih sadržaja, što je rezultiralo za oko šest hiljada više posetilaca prošle nego prethodne godine.

Novi Pazar je, u poslednjih godinu i po dana, od Ministarstva turizma i omladine dobio 378 miliona dinara za realizaciju turističkih i projekata za mlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari