Gde za praznike: Koliko koštaju aranžmani u Srbiji, a koje su najpopularnije destinacije u inostranstvu? 1Foto: Shutterstock/ImYanis

Bliže se praznici i za mnoge građane slobodni dani. Ovaj mini odmor od 1.  do 6. maja idealan je za kratka putovanja do nekih od brojnih zanimljivih destinacija u Evropi i šire. Međutim, aranžmani turističkih agencija se razlikuju, pa se samim tim razlikuju i cene putovanja, zbog čega je bitno dobro proveriti sve informacije pre donošenja odluke.

Kako se bliže praznici, sve više ljudi planira kako da uklopi slobodne dane i da otuputuju negde u Srbiji ili u inostranstvo.

Ove godine građani u Srbiji imaju sreće, jer im se prvomajski praznici spajaju sa slobodnim danima za Uskrs, pa će tako mnogi biti u mogućnosti da povežu i do šest slobodnih dana, od 1. maja pa do Đurđevdana.

Već tradicionalno u našoj zemlji najpopularnije destinacije su Vrnjačka Banja, koju je u februaru posetilo 8.648 domaćih turista, kao i Sokobanja u kojoj je bilo 5.986 turista iz naše zemlje, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Za tri noćenja u Sokobanji, u zavisnosti od kvaliteta smeštaja i drugih okolnosti, moraćete da platite od 7.000 dinara pa sve do 70.000 u pojedinim smeštajima, a sličan raspon cena je i u Vrnjačkoj Banji.

Pored Banja, tu su i naše planine koje već godinama privlače brojne turiste, pa je tako samo u februaru Zlatibor obišlo 23.697 domaćih posetilaca, dok je Kopaonik posetilo 14.977 njih.

Na Zlatiboru se tri noćenja za dve osobe kreću od oko 8.000 pa čak i do 100.000 dinara, dok je na Kopaoniku nemoguće naći smeštaj ispod 10.000 dinara, dok gornja granica ide i do 150.000 dinara za tri noćenja za par.

Što se tiče stranih destinacija koje su kod naših turista najpopularnije, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić kaže da su to mahom evropski gradovi.

Autobusom se, prema njegovim rečima, najčešće putuje u Solun, Sofiju, Temišvar, Budimpeštu, Beč, Prag, kao i u Istanbul.

Putovanje do Istanbula autobusom i tri noćenja u najvećem turskom gradu može se naći u rasponu od 140 do 180 evra po osobi, mada ima i skupljih aranžmana. Što se tiče Temišvara, za dva noćenja po osobi u ovom gradu treba izdvojiti od 100 do 170 evra.

Tri noćenja u Pragu koštaju u proseku od 140 do 170 evra, dok nešto višu svotu novca treba izdvojiti za Beč. Nešto više od 100 evra potrebno je i za dva noćenja u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti.

Gde za praznike: Koliko koštaju aranžmani u Srbiji, a koje su najpopularnije destinacije u inostranstvu? 2
Foto: Pixabay/Joshua Woroniecki

Od gradova iz okruženja najpopularniji su Trebinje, Banjaluka, Ohrid, Sarajevo…

U Trebinju tri noći možete da provedete za svega 100 evra, dok je za istu dužinu boravka na Ohridu potrebno izdvojiti između 100 i 150 evra.

Prema ponudama turističkih agencija, za sličan novac može se otići i u Sarajevo.

Što se tiče putovanja avionom, kako dodaje Seničić, tu je ponovo popularan Istanbul, kao i Lisabon, Valensija, Barselona, Rim, Milano…

Aranžmani se letovima i noćenjima po osobi se kreću od 400-500, pa do više od 1.500 evra.

Za četiri noćenja u Rimu, uz putovanje avionom, potrebno je izdvojiti, zavisno od agencije preko koje putujete, od 550 pa sve do 1.500 evra. Ukoliko u Instanbul letite avionom, put će vas izaći skuplje, pa ćete za tri noćenja platiti od 400 pa sve do 1.000 i više evra.

Ako biste radije da posetite glavni grad Portugalije – Lisabon, za tri noćenja je potrebno izdvojiti nešto više od 600 evra.

Ukoliko želite da obiđete Barselonu, uz let avionom i četiri noćenja, potrebno je skupiti od 400 pa do 800 i više evra, zavisno od agencije i uslova. Za isto putovanje u Valensiju, biće vam potrebno u proseku između 600 i 700 evra.

Za tri noćenja u Milanu, cene variraju od 350 pa do 600 i više evra.

Od malo daljih destinacija, popularni su i Dubai, kao i Egipat, kaže Seničić.

Odlazak i tri noćenja u Dubaiju koštaće vas od 600 evra pa do 1.000 i više.

Podsećamo, pre nekoliko dana domaći avioprevoznik Er Srbija objavio je specijalnu ponudu sa promotivnim cenama za brojna putovanja do različitih evropskih gradova.

Pa tako, ukoliko iskoristite njihove snižene cene, imate izbor od 17 destinacija.

Za svega 39 evra po smeru, možete da otputujete do Barselone, Ciriha, Milana, Dizeldorfa, Štutgarta, Hamburga, Berlina, Larnake, Malte i Rima.

Ukoliko kupite nešto skuplje karte od 49 evra, možete da letite do Beča, Kopenhagena, Geteborga, Stokholma i Lisabona.

A za 59 evra po smeru, putnicima je omogućeno da posete Amsterdam i Pariz.

Pored toga, brojne turističke agencije i avioprevoznici nude popuste i specijalne ponude, pa ukoliko redovno pratite obaveštenja, mnoge od ovih destinacija možete da posetite za manje novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari