Tenkovi sirijske vojske otvorili su juče vatru na siromašne sunitske kvartove u Latakiji, četvrtog dana ofanzive na tu luku pokrenute u cilju gušenja protesta protiv predsednika države Bašara al Asada. Aktivisti organizacija za borbu za ljudska prava procenjuju da je od ponedeljka u Latakiji stradala najmanje 21 osoba, dok je više od 49 ranjeno, uključujući šest žena i sedmoro dece.


Organizacija Hjuman rajts voč apelovala je na Arapsku ligu da održi hitan sastanak posvećen situaciji u Siriji, te pozove režim u Damasku da omogući pristup novinarima i nezavisnim posmatračima. Sara Lia Vitson, direktorka odeljenja Hjuman rajts voča za Bliski istok i severnu Afriku istakla je da je neophodno da Arapska liga sprovede određene promene. „Da bi ostala relevantna, Arapska liga treba da raskrsti s prošlošću i deluje u skladu s interesima građana. Sirijci, u trenutku kada se suočavaju s ozbiljnom represijom, zaslužuju da njihov glas bude saslušan“, rekla je predstavnica Hjuman rajts voča.

Ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu poručio je Asadu da smesta obustavi vojnu ofanzivu ili će se suočiti sa nesagledivim posledicama. „Očekujemo da će operacije biti obustavljene bez uslova i bez odlaganja i to je naša poslednja poruka. Ukoliko se to ne dogodi, nećemo reći ništa o koracima koji će biti preduzeti“, rekao je Davutoglu. Izjava turskog zvaničnika predstavlja najsnažnije upozorenje nekadašnjem bliskom savezniku Ankare od početka demonstracija u Siriji pre pet meseci.

List Gardijan piše da će ambasador Irana Ahmed Musavi ubrzo napustiti Damask. Ukoliko se ispostavi da su takve tvrdnje tačne, potez Teherana biće ocenjen kao još jedan znak da su odbrojani dani Asadovom režimu. Saudijska Arabija, Kuvajt i Bahrein su nedavno povukli svoje ambasadore iz Sirije, u znak protesta protiv nasilnog obračuna Vlade u Damasku s demonstrantima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari