Grupa Srba iz Hrvatske tužila je američku privatnu vojno-konsultantsku firmu MPRI zato što je navodno vojno opremala, obučavala i osmislila plan operacije hrvatske vojske Oluja 1995, piše Večernji list.

Tužioci u tom slučaju koji se vodi pred federalnim sudom u Čikagu traže milijarde dolara odštete. U zajedničkoj tužbi na 40 stranica piše da je cilj „Oluje“ bio „silom proterati manjinsku etničku grupu“. Firmu MPRI (Military Professional Resources Incorporated) koju su 1987. osnovala osmorica bivših pripadnika američke vojske, a potom je 2000. kupila firma L-3 Komunikejšen (Communications), u tužbi spominju kao „učesnika u genocidu“.

„Operacija ‘Oluja’ postala je najveća kopnena ofanziva u Evropi od Drugog svetskog rata, a kao posledicu je imala ubistva i nehuman odnos prema hiljadama Srba, nasilno proterivanje 200.000 Srba iz njihovih vekovnih domova, pljačku i uništavanje imovine vredne stotine miliona dolara“, piše u tužbi.

U tužbi se navodi da je tadašnji hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak na sastanku sa predstavnicima MPRI-ja u oktobru 1994. godine, kada je sa tom firmom navodno sklopljen višemilionski ugovor, rekao da „želi da Srbe istera iz Krajine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari