cinsFoto: K. Živanović/Danas

Iako je moralo, nadležno tužilaštvo nije pokrenulo istragu u vezi sa navodima CINS-a da se u kol centru SNS-a krše brojni zakoni – od zloupotrebe ličnih podataka građana, do davanja novca na ruke za glasanje na izborima, saglasni su sagovornici Danasa.

Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, smatra da je tužilaštvo moralo da reagije “jer je bilo i više nego dovoljno razloga za reakciju”.

– Evidentno postoje okolnosti koje izazivaju sumnje u izvršenje više krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti i te okolnosti je potrebno proveriti. Tako, na primer, način i uslovi plaćanja angažovanih “aktivista” izazivaju sumnju u bar dva krivična dela u neposrednoj vezi sa izborima – davanje mita u vezi sa glasanjem i povredu tajnosti glasanja. A iste okolnosti izazivaju i sumnju u izbegavanje odgovarajućih fiskalnih obaveza, plaćanje poreza i doprinosa pa čak i pranja novca – ukazuje Šabić.

Sagovornici Danasa o kol centru SNS: Zašto tužilaštvo još ne reaguje posle jasnih indicija o krivičnim delima? 1
Foto: K. Živanović/Danas

Prema njegovim rečima, u tekstu opisana ogromna baza ličnih podataka građana budi sumnju u izvršenje krivičnog dela neovlaštenog prikupljanja podataka.

U Srbiji ne postoji samostalno tužilaštvo

Advokat Nikola Lakić ocenjuje za Danas da je Srbija, nažalost, država u kojoj ne postoji samostalno tužilaštvo i „na čelu tužilaštva sedi politički podobna, a nesposobna Zagorka Dolovac koja svojim nečinjenjem doprinosi kriminalizaciji društva”.

– U Srbiji izbori su neregularni od dana raspisivanja pa sve do proglašenja konačnih rezultata, i sve ono što radi Srpska napredna stranka ima obležja organizovane kriminalne grupe. Naravno da bi tužilaštvo moralo da reaguje i pokrene istragu o zloupotrebama koje su evidentne, o crnim fondovima za kupovinu glasova, o pritiscima na građane i svemu onome čemu smo svedoci – navodi Lakić.

On dodaje da sam kol centar kao takav nije ništa neregularno, “međutim, u konkretnim slučaju isplata novca za rad vrši se mimo zakona, novac se isplaćuje iz „crnih fondova“ SNS-a, uslovljavanje dobijanja posla glasanjem za SNS na izborima jesu samo deo dužeg niza neregularnosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari