Tužilaštvo odbacilo prijave za iznuđivanje iskaza od aktivista koji su branili Staricu 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Odeljenje Osnovnog javnog tužilaštva u Majdanpeku odbacilo je krivične prijave koje su podnete protiv policijskih službenika zbog „iznuđivanja iskaza, zlostavljanja i mučenja“ aktivista koji su pokušali da spreče miniranje planine Starica.

Ona je navela da je danas dobila rešenje Osnovnog javnog tužilaštva u Negotinu, odeljenje u Majdanpeku, u kojem je navedeno da ne postoji sumnja da su policajci učinili prijavljena krivična dela, niti neko drugo delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Ona je navela da policajci nisu bili saslušani i istakla da je jedno od osnovnih pravila krivičnog postupka da budu saslušani podnosioci prijave i osumnjičeni, ali i da se od prikupe i druga obaveštenja od građana, što ovde nije bio slučaj.

„Izgleda da u Negotinu i Majdanpeku važi neki drugi zakon o krivičnom postupku, ili je na snazi veliki politički pritisak“, navela je advokatica i aktivistiknja Ekološkog ustanka, koja je krivičnu prijavu podnela u ime oštećenih Dragana Dmitrovića i Nikole Dragošanovića.

Nestorović, koja je i poslanica grupe „Zajedno-Moramo“ u Skupštini Srbije, ocenila je da su aktivisti sa Starice „nepoželjna kategorija“, dok „policija može sve i njima se veruje na reč“.

„Dakle, aktivisti mogu da se prebijaju kako bi im se iznudili iskazi koji odgovaraju državi i kako bi se aktivisti prikazali kao neko ko je protiv ‘napretka i prosperiteta’, dok se stranim partnerima udovoljava žrtvovanjem sopstvenih građana“, navela je u saopštenju.

Danijela Nestorović podnela je u oktoru prošle godine krivičnu prijavu protiv policijskih službenika Aleksandra Dokića iz Policijske stanice Majdanpek, Zorana Filipovića i Nenada Bosnića iz stanice Kladovo zbog iznuđivanja iskaza nakon incidenta na planini Starica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari