Tužilaštvo: U toku veštačenje borbenog vozila u kom je umro vodnik VS tokom vežbe na Pešteru 1foto FoNet/MUP (Ilustracija)

Više tužilaštvo u Novom Pazaru naložilo je, u sklopu predistražnog postupka o okolnostima smrti vodnika Vojske Srbije (VS) Dejana Stojkovića tokom vežbe na Pešteru u junu, veštačenje protivpožarnog uređaja borbenog vozila u kojem se nalazio, objavio je danas radio Sto plus.

U odgovoru na zahtev radija za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, iz tužilaštva su naveli da je veštačenje povereno Centru za forenzičko inženjerstvo pri Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Iz Višeg tužilaštva su istakli i da je do sada, po njihovoj naredbi, izvršen uviđaj mesta događaja na privremenom poligonu „Pešter“, prikupljeno više obaveštenja od građana, urađena obdukcija i hemijsko-toksikološka analiza tela Dejana Stojkovića, a da je u toku veštačenje vojnog vozila.

„Nakon što Više javno tužilaštvo dobije nalaz i mišljenja veštaka, to će u zavisnosti od rezultata veštačenja biti preduzeti sledeći koraci u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti smrti Dejana Stojkovića, a o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena“, naveli su iz tužilaštva.

Vojni sindikat Srbije, pozivajući se na obdukcioni nalaz, saopštio je nedavno da je stariji vodnik prve klase Dejan Stojković preminuo od trovanja gasom tokom vežbe na poligonu „Pešter“ u junu.

Sindikat je zatražio utvrđivanje odgovornosti ljudi iz sistema odbrane za propuste u održavanju sredstava borbene tehnike i organizaciji vežbe.

Pojedini mediji pisali su da je Stojković preminuo od trovanja gasom nakon što se unutar vozila aktivirao sistem za gašenje požara.

Stojković je preminuo 24. juna pošto mu je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, iznenada pozlilo tokom vežbe na privremenom poligonu „Pešter“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.