Tužilaštvo: Uhapšen Milorad Đoković iz Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnom zločinu 1Kosovska policija Foto: N1 (arhiva)

Kosovska policija uhapsila je u ponedeljak uveče Milorada Đokovića (55) iz Vitomirice kod Peći, zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u ratnom zločinu.

Đoković je radio kao matičar u selu Goraždevac i nikada nije napuštao pećku opštinu, a bio je jedini Srbin koji je živeo u Vitomirici.

Njemu je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

Muškarac M. Đ. iz sela Vitomirica kod Peći, uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično delo rat protiv civilnog stanovništva, u vezi s akcijom iz 1999. godine, saopštilo je juče kosovsko specijalno tužilaštvo.

Đoković je uhapšen, navodno, nakon višemesečne istrage jedinice za istraživanje ratnih zločina, a kako se u saopštenju navodi, predmet za koji se on tereti odnosi se na navodnu akciju „7. maja 1999. godine u regionu Peći kada je ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba“.

Đoković je sam živeo na svom imanju u Vitomorici, a poslednjih godina se tužio s lokalnim vlastima zbog parcele koju je od opštine Peć dobio devedesetih godina i na kojoj je podigao kuću.

Lokalne vlasti su pokušale da oduzmu deo Đokovićevog imanja, ali je Viši sud Kosova presudio u njegovu korist.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je obezbedila Đokoviću pravnu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari