Tužilaštvo: Veštaci pregledali jamu Rudnika "Soko" u kojoj su poginuli rudari 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Komisija veštaka pregledala je dva dana jamu rudnika uglja „Soko“ u kojoj je 1. aprila poginulo osam rudara, a 20 povređeno, i očekuje se njen nalaz, na osnovu kojeg će se utvrditi eventualni uzrok nesreće, saopštilo je danas Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu.

Tužilaštvo je saopštilo da je, uporedo sa imenovanjem komisije veštaka, sastavljene od stručnjaka Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, tražilo od Zavoda za sudsku medicinu u Nišu dodatne toksikološko-hemijske analize tkiva poginulih u nesreći.

„Tužilaštvo će u zavisnosti od prikupljenog materijala, kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nastala nezgoda posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor“, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je dodalo da je odmah posle nesreće obavilo uviđaj s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i republičkim rudarskim inspektorima, i naložilo obdukciju tela poginulih.

„Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu poseduje izveštaj Policijske stanice u Sokobanji u kojem je fototehnička dokumentacija lica mesta sa zapisnikom o uviđaju, kao i obdukcioni zapisnik leševa poginulih, dok izveštaj Republičke rudarske inspekcije još nije dostavljen tužilaštvu“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike su saopštili da je uzrok nesreće, koja se dogodila 1. aprila u 4.10 časova, proboj izuzetno velike količine metana u jamu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari