„Kraljica sporta“ u Beogradu 1Foto: Aleksandar Roknić/ Danas

Tokom analiziranog perioda (14 – 20. mart 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike svet (25,86%), slede društvo (20,69%), sport (17,67%), politika (15,09%), ekonomija (12,50%), hronika (7,33%) i region (0,86%).

Podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 kriza u Ukrajini (19,83%), Svetsko prvenstvo u atletici (6,03%) i politički izbori u Srbiji (4,31%).

Kao i tokom prethodne nedelje, tema koja je potpuno dominirala rubrikom svet je kriza u Ukrajini.

„Kraljica sporta“ u Beogradu 2
Foto: Klkiping

U informativnim emisijama se izveštavalo o izbegličkoj krizi kao jednoj od glavnih posledica nemira u Ukrajini, kao i o situaciji u Mariupolju, koji je kako je navedeno, opkoljen ruskim snagama i jedan od najviše bombardovanih gradova od pokretanja ruske invazije. Ruski predsednik, Vladimir Putin, se obratio narodu na mitingu posvećenom osmoj godišnjici pripajanja Krima Rusiji, da je cilj „specijalne operacije“ u Ukrajini – „oslobađanje“ Luganske i Donjecke oblasti od „genocida“, navedeno je u najavama vesti.

Vest da je pruga Beograd – Novi Sad puštena u saobraćaj, bila je primarna u rubrici društvo tokom prethodne sedmice (4,31%). U prvom putovanju brzog voza na ovoj relaciji, nazvanim „Soko“, bili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i članovi Vlade Srbije. Kako su mediji izvestili voz je u Novi Sad stigao za 33 minuta.

Rubriku sport obeležile su vesti o 18. Svetskom prvenstvu u atletici u dvorani, koje se održalo u periodu od 18. do 20. marta 2022. godine u Beogradu, u organizaciji Srpskog atletskog saveza (SAS) i Međunarodne atletske federacije (IAAF). Najbolja srpska atletičarka Ivana Vuleta osvojila je zlatnu medalju skokom od 7,06 metara, izveštavano je u informativnim emisijama.

U domenu politike, mediji su nastavili da izveštavaju o političkoj kampanji za predstojeće izbore, zakazane za 3. april. U najavama vesti navedeno je da su predsednički kandidati dobili redne brojeve, nakon zasedanja Republičke izborne komisije (4,31%).

Kad su u pitanju ekonomska dešavanja u Srbiji, mediji su nastavili da izveštavaju o cenama energenata, koji su direktna posledica krize u Ukrajini (8,19%). Cena sirove nafte koja se prerađuje u Srbiji, je prvi put od oktobra 2014. godine, premašila 87 dolara po barelu. Kako se navodi u najavama vesti to poskupljenje se još uvek neće odraziti na poskupljenje goriva na srpskim benzinskim pumpama.

Iz rubrike hronika izdvaja se vest da je Sudsko veće Specijalnog suda zakazalo za 26. april pripremno ročište organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pošto su odbijeni svi zahtevi odbrane za izuzeće sudija i tužilaca.

Nastavljeno izveštavanje o padu vojnog drona u Zagreb je obeležilo rubriku region (0,43%). Kako se navodi u najavama vesti, saopštenje NATO-a je da je bespilotna letelica pala zbog nestanka goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari