U 2024. imamo najmanje 12 neradnih dana za praznike: Dan posle Božića možda bude neradni, za pravoslavni Uskrs mini odmor 1Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Građani Srbije će u 2024. godini imati najmanje 12 neradnih dana tokom državnih i verskih praznika.

Pravoslavni vernici imaju pravo na slobodan dan za datum kada proslavljaju slavu, dok pripadnici drugih verospovesti imaju pravo na slobodne dane za obeležavanje svojih verskih praznika, u skladu sa zakonom, prenosi RTS.

Ukoliko jedan od datuma kada se praznuju državni praznici bude u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Isto se ne primenjuje u slučaju verskih praznika, osim Uskrsa, koji se uvek proslavlja u nedelju.

Neradni dani tokom novogodišnjih i božićnih praznika biće 1, 2, i 7. januar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je poslednjeg dana 2023. godine mogućnost da dan posle Božića 8. januar bude neradni.

– Videćemo može li Vlada Srbije da donese takvu odluku i da dan posle Božića, odnosno 8. januar bude neradni dan. Ionako tada niko ne radi. Ostaje da vidimo da li možemo to zakonski da formalizujemo i kako da tu odluku izvedemo i šta možemo da uradimo – rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Nakon januara meseca, sledeći neradni dani slede u februaru povodom Dana državnosti koji se obeležava 15. i 16. februara, a ove godine padaju u četvrtak i petak.

Praznik rada u Srbiji garantuje dva slobodna dana – 1. i 2. maja – a odmah zatim slede i uskršnji praznici za pravoslavne vernike od 3. do 6. maja, što znači da će građani, s obzirom na to da se ovaj verski praznik u Srbiji obeležava neradno, imati šest vezanih dana tokom kojih neće raditi.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće neradni ponedeljak, 11. novembra.

Verski praznici za pripadnike drugih verispovesti

Uskršnje praznike katolički vernici obeležiće neradno, od 29. marta do 1. aprila. Neradni dan je i prvi dan Ramazanskog bajrama za pripadnike islamske zajednice, 10. aprila.

Pripadnicima islamske zajednice slobodan dan sledi i prvog dana Kurbanskog bajrama, 16. juna. Za pripradnike jevrejske zajednice slobodan je 12. oktobar, kada se obeležava Jom Kipur.

Za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica, prvog dana Božića, u sredu 25. decembra, takođe se neće raditi.

Praznici koji se obeležavaju radno

Prvi praznik koji Srbija obeležava radno je Sveti Sava, 27. januara, koji je ujedno i verski praznik za pripadnike pravoslavne veroispovesti.

Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se radno 22. aprila, kao i 9. maj, Dan pobede.

Radno se obeležava i Vidovdan, 28. juna, kao i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, 21. oktobra.

Koja su pravila za državne i verske praznike?

Ukoliko jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Isto se ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici, osim u slučaju Uskrsa, koji se uvek proslavlja u nedelju. Takođe, pripadnici različitih verskih zajednica imaju pravo na slobodan dan kad njihova verska zajednica obeležava neki praznik. Pripadnici pravoslavne veroispovesti imaju prava na jedan slobodan dana kada obeležavaju slavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari