BNV poziva na očuvanje vekovnog razumevanja i zajedničkog života 1Foto: BNV Novi Pazar

Posle prošlonedeljnog obeležavanja kraja muslimanskog meseca posta Ramazana i početka proslave Ramazanskog bajrama, koji je izazvao reakcije u Novom Pazaru, danas se saopštenjem oglasilo Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

Bošnjački nacionalni savet je ocenio da se, poslednjih nekoliko godina, verski praznici obeležavaju „na neuobičajen način, kji nema utemeljenja u verskoj tradiciji“.

Podsećaju da se u Priboju Božić obeležavao pevanjem fašističkih pesama „kojima se pokazivalo nasilje i pokušavao zastrašiti bošnjački narod“, pevanje na porodičnim veseljima, gde se poziva na nasilje nad Bošnjacima, a u Novom Pazaru su kolone kamiona, okićene zastavama, uz jake sirene, upotrebu pirotehničkih sredstava i pevanje nacionalističkih pesama, najavljivale su Božić. Kod tih događaja izostalo je reagovanje nadležnih organa i institucija.

BNV smatra da je to dovelo da se u Novom Pazaru dolazak Bajrama, prvi put, najavi uz vožnju kamiona i sirene „što je neuobičajeno i nepotrebno“ za jedan praznik kakav je Bajram.

Nacionalni savet Bošnjaka optužuje medije za izveštavanja, o poslednjem događaju, „izuzetno zabrinjavajuća, zlonamerna i huškačka, jer se pokušava izgraditi slika o etničkim i verskim tenzijama kojih zapravo nema“.

„Novi Pazar je mesto u kojem vekovima žive zajedno Bošnjaci i Srbi, muslimani i pravoslavci, i on podjednako pripada svim građankama i građanima. Izuzetno su opasni i zlonamerni pokušaji da se unese panika i naruši mir u gradu, koji je sinonim za bogatstvo različitosti i život u harmoniji na svim nivoima“ – navodi se u saopštenju BNV, koje poziva medije i predstavnike vlasti i institucija da ne unose nemir među građane Novog Pazara.

BNV konstatuje da se danima pokušava da se veštački izazovu napetost i netrpeljivost, da se to predstavi kao stav i osećaj stanovnika ovog grada, a radi se o delovanju iz različitih centara.

Kako se navodi u saopštenju, umesto da se govori pomirljivim tonom i radi na sprečavanju ponavljanja ovakvih situacija, najavljuju se nove eskalacije za predstojeće verske praznike.

BNV poziva sve građane da čuvaju vekovno razumevanje i zajednički život i da svoje verske praznike obeležavaju na tradicionalan način u krugu svojih porodica i prijatelja.
Prolazak duge bučne kolone kamiona i automobila centralnim gradskim ulicama uoči početka obeležavanja trodnevnog Ramazanskog bajrama, stanovnici naselja Šestovo, gde pretežno žive Srbi, shvaćeno je kao provokacija, uznemiravanje i zastrašivanje.

Tim povodom upućeno je pismo, u čijem potpisu su „Srbi iz Novog Pazara, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i od njega je zatražena pomoć.

O tom događaju se još priča u ovom gradu, ali na društvenim mrežama. Neprimerne i netradicionalne proslave verskih praznika osuđuju i Bošnjaci i Srbi, uz malobrojne pripadnike oba naroda, koji nikako da se „dogovore“ ko je, kada i kako prvi počeo.

„Spontano“ okupljanje kamiondžijskih i automobilskih kolona i njihov bučni prolazak gradskim ulicama, obeležili su ovogodišnji pravoslavni Božić i Ramazanski bajram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari