U Apelacionom sudu slučaj žene iz Jagodine uz sumnju da je kažnjena zatvorom pod pritiskom na sud 1Foto: Pixabay/succo

U Apelacionom sudu u Kragujevcu danas je održano ročište povodom postupka protiv Jasne Magdić kojoj je kazna zatvora od deset godina izrečena prvostepenom odlukom suda za nanošenje lakih telesnih povreda.

Portal Glas Šumadije piše da je Organizacija žena Narodnog pokreta Srbije danas došla u Kragujevac da na ročištu pruži podršku Jasni Magdić jer, kako je navela, Magdić je godinama trpela psihičko i fizičko nasilje, a da je kažnjena jer je njen bivši suprug „lokalni moćnik“ koji „ima uticaj“ na institucije u Jagodini.

Potpredsednica Narodnog pokreta Srbije i poslanica Ana Jakovljević je ocenila da je iz presude jasno da je „institucija (suda) potpuno zakazala“.

Dokazi izneti u postupku ne odgovaraju kazni koja je izrečena – ocenila je ona i da „sve upućuje na to da je sud koji bi trebalo da bude nepristrasna institucija, zapravo bio pod nečijim uticajem“ što je nedopustivo.

Jakovljević je rekla da se institucije na svim nivoima godinama urušavaju što se vidi na pojedinačnim slučajevima, kakav je slučaj Jasne Magdić.

„Ne poštuju se norme i krše se prava, naročito žena kao vrlo osetljive grupe“, rekla je Jakovljević.

Na pitanje kakav ishod očekuje u daljem postupku, Jakovljević je rekla da se uzdaju u iskusnog advokata Borivoja Borovića, te se nadaju da će presuda biti doneta na osnovu utvrđenih činjenica i dokaza u postupku.

Posle ročišta, advokat Borović je kazao da sud ima dovoljno osnova da ukine presudu i vrati je prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, a da je predložio da se prihvate dokazi koje je prvostepeno veće uporno odbijalo.

„Umesto da žrtva koja je sve vreme trpela torturu supruga, bude blagovremeno zaštićena, ona je dovedena u stanje da navodno izvrši ovo krivično delo koje nije potvrđeno ni na koji način“ – kazao je Borović i ocenio da se može zaključiti da je oštećeni „u velikoj meri uticao i na policiju, i na tužilaštvo i na sud“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari