U Beogradu i Novom Sadu 16.000 studenata iz Republike Srpske, mali broj se vraća kući 1Foto: Danas/Kristina Bondžulić

Na fakultetima u Novom Sadu i Beogradu ima više od 16.000 studenata iz Republike Srpske, izjavio je danas predsednik Udruženja studenata Republike Srpske u Srbiji Dejan Pudar.

Pudar je na sastanku sa članovima Odbora skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu istakao da veliki problem predstavlja što 75 odsto studenata iz Republike Srpske studira u ta dva grada i da se veoma mali broj njih vrati kući.

Kako se navodi u saopštenju skupštine, zamenik predsednika Odbora Milimir Vujadinović kazao je da je se na tom problemu može raditi kroz aktivno uključivanje mladih u društvene i političke tokove i istakao primer „Otvorenog Balkana“ koji, između ostalog, ima za cilj da unapredi i olakša razmenu studenata.

„Cilj treba da bude da se studenti i Republike Srpske osećaju u matici, kao svoji na svome, ali da se veći broj njih po završetku studija vrati i uključi u politiki i društveni sistem Republike Srpske“, rekao je Vujadinović.

Tema sastanka bila je i procedura dobijanja državljanstva Republike Srbije, povodom koje su studenti izneli zapažanja da se, iako je ona u Srbiji brža nego u mnogim evropskim zemaljama, suočavaju sa nešto dužim vremenskom periodom u kojoj se to pravo ostvaruje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.