U Brankovini održan jubilarni 60. Dan maline 1Foto: Milena Kuzmanović

Jubilarna 60. privredno-turistička manifestacija „Dan maline” održana je u nedelju 26. juna u Brankovini, a za najboljeg malinara proglašen je Miroslav Savić iz Donjih Leskovica, piše portal Kolubarske.rs.

Svoju malinu izložilo je 26 uzgajivača, uglavnom, iz sela podnu venca valjevskih planina, Donjih Leskovica, Mijača, Stava, Miličinice, Donje Bukovice i drugih.

Ove godine poslužile su vremenske prilike pa su prinosi i kvalitet roda odlični, a i cena od 600 dinara za kilogram je zadovoljavajuća, kažu malinari. Nadnica za berače je 4.000 dinara.

Pod zasadima maline u valjevskom kraju je oko dve hiljade hektara, najzastupljenija je domaća sorta Vilamet. U Srbiji je oko 12 hiljada hektara pod malinjacima.

Stručnjaci za primenu nauke i savremene tehnologije u poljoprivredi, poručili su u Brankovini da je malina strateški srpski prpizvod te da je Srbija kao lider u prizvodnji maline prepoznata na svetskoj mapi.

Rečeno je da su rat u Ukrajini i ekonomska kriza, kao posledica rata, pokazali po ko zna koji put da je hrana osnova za sigurnost i stabilnost svake zemlje, prenose Kolubarske.rs.

Pokrovitelj manifestacije, koja je ove godine bila izuzetno posećena, je grad Valjevo, a organizator Savetodavna služba za poljoprivredu,Turistička organizacija Valjevo i Turističko društvo Brankovina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari