U deset sela opštine Sečanj i Žitište počinju sa radom gerontodomaćice 1Foto:opština Sečanj

Prve obuke za žene koje će na selu brinuti o starim ljudima su završene u Gerontološkom centru u Zrenjaninu a nakon akreditovanog programa i stečenih veština, ove gerontodomaćice počeće sa radom u deset mesnih zajednica na području opština Sečanj i Žitište

Ovo je saopštila opština Sečanj koja učetsvuje u prekograničnom projektu „Zajednička podrška na životnom putu u pograničnom području“.

Partneri u projektu su, kako navode, opštine Sečanj. Žitište i mesto Sakalaz u Rumuniji.

„Obezbeđen je posao za deset gerontodomaćica koje su stekle veštine i znanja za rad sa starim, nepokretnim i licima sa posebnim potrebama. Takođe su kroz projekat dobile i bicikle koje će koristiti kako bi obilazile svoje korisnike“, naovdoe u opštini Sečanj.

Objašnjavaju da je planirano da pola radnog vremena gerontodomaćice provedu na terenu a drugu polovinu u prostorijama koje se opremaju kroz ovaj projekat.

„U svih 10 mesnih zajednica biće opremljene prostorije za druženje starijih građana. Takođe, za stara i nemoćna lica obezbeđen je i kombi sa osam mesta kako bi ova osetljiva kategorija stanovništva imala obezbeđen prevoz do domova zdravlja i slične potrebe“, objašnjavaju u Sečnju,

U opštini Sečanj više od 20 odsto stanovništva starije je od 65 godina. Evropska unija pomogla je ovaj projekat vredan 338.000 evra sa 85 odsto sredstava, a ostalo su izdvojile opštine. Žitište je u ovom projektu dobilo 133.000 evra a Sečanj 135.000 evra.

Projekat se finansira sredstvima Evropske unije, a učestvuju Rumunija i Srbija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari