U Donjoj Gradini položeni venci jasenovačkim žrtvama 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Državna ceremonija povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i 77. godišnjica od poslednjeg proboja jasenovačkih logoraša počela je u spomen kompleksu u Donjoj Gradini polaganjem venaca uz prisustvo velikog broja zvaničnika.

Komemoraciji prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer RS Radovan Višković.

Poštu stradalima odaće i predstavnici političkih stranaka iz RS, brojnih boračkih udruženja i žrtava rata, kao i veliki broj građana koji su pristigli u Donju Gradinu.

U Donjoj Gradini služeni su jutros sveta arhijerejska liturgija i parastos žrtvama u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

U Donjoj Gradini položeni venci jasenovačkim žrtvama 2
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Rano ujutro 22. aprila 1945. godine poslednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracionog logora, u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Sam proboj preživelo je stotinak logoraša.

Koncentracioni logor Jasenovac postojao je 1.337 dana, a Javna ustanova spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Jevreja (13.116).

Vučić: U Jasenovcu počinjen najteži zločin genocida koji ne smemo da zaboravimo

U Donjoj Gradini položeni venci jasenovačkim žrtvama 3
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Donjoj Gradini da je zločin u ustaškom logoru „Jasenovac“ počinjen tokom Drugog svetskog rata „najteži zločin genocida i nešto što nikada ne smemo da zaboravimo“.

„Nikada srpski narod neće biti toliko mali i slab koliko bi drugi hteli da bude mali i slab. Nikada Srbija nije dovoljno slaba, da nije preterano naoružana i suviše milatirizovana“, rekao je Vučić nakon polaganja venaca na mestu stratišta jasenovačkih žrtava.

Vučić je rekao da želi da „dobra volja, i ono što je najvažnije mir, prevladaju u ovim prostorima“.

„Pokušaćemo da budemo normalni uprkos ludilu koje nas okružuje, da osudimo svako nasilje i upotrebu sile. Insistiraćemo da se bavimo sobom ne ugrožavajući nikoga, i da tražimo mir za sebe i za sve oko nas“, rekao je Vučić.

Vučić: Najveći interes Srbije i RS da sačuvaju mir, kako bi naš narod imao budućnost

U Donjoj Gradini položeni venci jasenovačkim žrtvama 4
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Donjoj Gradini da je najveći interes Srbije i Republike Srpske da se sačuva mir i da srpski narod ima svoju budućnost.

„Najveći interes Srbije i RS jeste da sačuvamo mir i da imamo dece, da imamo jedni druge… Vi u RS imate samo Srbiju, mi u Srbiju imamo vas u RS i Srbe širom sveta“, rekao je Vučić na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i 77. godišnjice od poslednjeg proboja jasenovačkih logoraša.

On je naglasio da će budućnost Srba biti mnogo teža nego što je to danas, jer jer je „Srbima zabranjeno sve što je drugima dozvoljeno i svima je dozvoljeno ono što je Srbima zabranjeno“.

Slušaćete, dodao je, kako je međunarodno pravo ugrožno, a nije bilo ugroženo kada je, kako je istakao, 19 NATO država napalo Srbiju i to bez dozvole Saveta bezbednosti UN-a, a da pritom, Srbija nikoga nije napala.

„Kad se negde nešto tako dešava, onda je strašno. Kada se to dešava srpskoj deci, onda je to bogougodno“, istakao je Vučić, dodavši da srpski narod „sem svoje duše, mora da sačuva i mir, svoj narod i svoju decu“.
Predsednik Srbije je ocenio da je Srbima „zabranjeno da budu slobodni, da sami donose odluke, da budu svoji na svome“.

„Traže od nas da se izvinjavamo i za ono za šta smo krivi i za šta nismo krivi, a oni se nikada ni za šta neće izviniti“, istakao je Vučić u Spomen-području Donja Gradina.

On je kao primer naveo skandal od pre par dana kada je, polažući venac na spomenik u Jasenovcu, italijanski ambasador u Hrvatskoj Pjerfrančesko Sako izrazio solidarnost za „hrvatskim narodom“.

„Da li ste posle toga čuli jedno malo – izvinite Srbi, mislite da smo to izvinjenje dobili, nismo“, kazao je Vućič.

On je kazao da svaki put kada dođe u Donju Gradinu pokušava da „pronađe odgovore o zlu koje se tu desilo i uzrocima tog zla, ali da u tome ne uspeva“.

„Ništa taj čin ne može racionalno da objasni i uvek se ovde setimo najstrašnijih stvari koje su pogodile naš narod, a ostalo vreme ne mislimo na stravične zločine koji su se ovde dogodile… Ako je to bio pokušaj da se uništi celi jedan narod, onda je taj pokušaj, ma koliko uspešan bio, ipak propao, jer svi mi smo deca tih žrtava, njihovi rođaci i niko od nas nema celo porodično stablo i zato smo, uz braću Jevreje, jedinstveni“, kazao je Vučić.

U Donjoj Gradini položeni venci jasenovačkim žrtvama 5
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Prema njegovim rečima, o Jasenovcu govore samo Srbi, dok svi ostali „gledaju da o Jasenovcu ne govore nikada“.

„U Jasenovcu je stradalo više Srba, Jevreja i Roma, nego što je svih nas zajedno, Srba i Bošnjaka i Hrvata i svih ostalih, stradalo na svim ostalim stratištima širom bivše Jugoslavije od 1941. godine na ovamo“, kazao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, o tome niko ne govori, jer „nije popularno pričati o žrtvama srpskog naroda“.

Dodao je da drugima „nikada neće biti dovoljno koliko god da Srbi pokažu pijetet prema stradanju drugih naroda, kao što drugi nikada neće pokazati pijetet prema srpskim žrtvama“.

„Svo to licemerje i svu tu nepravdu treba da znamo, kao što treba da znamo da smo neveliki, da nismo jaki, da moramo da sačuvao naš narod. Jer, ako ne sačuvamo naš narod, sutra neće imati ko da priča o njihovim lažima, o njihovom licemerju i svoj nepravdi sa kojom se srpski narod već 77 godina suočava“, naveo je Vučić.

Naglasio je da Srbi u budućnosti treba da učine sve da ostanu „zaštićeni i nevini i ne dozvole tuđu krv na svojim rukama“, kao i da, za razliku od drugih, poštuju pravo, elementarnu pravdu i moral.

„Pokušaćemo da budemo normalni, uprkos ludilu koje nas okružuje i u koje je sve zapalo, da osudimo svako nasilje, upotrebu sile i insistiraćemo da se bavimo sobom, ne ugrožavajući nikoga i da tražimo mir za sebe i sve oko nas“, naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, potrebno je da mir i dobra volja prevladaju ovim prostorima, navodeći da ne veruje da to žele i oni koji su „rušili srpski narod“.

Dodik i Željka Cvijanović: RS je garant opstanka srpskog naroda na prostoru BiH

U Donjoj Gradini položeni venci jasenovačkim žrtvama 6
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Donjoj Gradini da se srpski narod razlikuje od drugih naroda, jer nikada nije hteo da izgubi slobodu, ističući da bez države ne može da postoji sloboda za jedan narod.

„Zato je nastala Republika Srpska i drago nam je da vidimo sve moćniju i snažniju Srbiju, koja je centar bezbednosti, mira, razvoja“, kazao je Dodik obraćajući se na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i 77. godišnjice od poslednjeg proboja jasenovačkih logoraša.

On je naglasio da je Donja Gradina danas „dolina tišine i ogromne tuge prema onome šta se tu desilo“, ističući da ima gađenje „prema pokušajima da se rehabilitiju ustaški pozdravi“.

„Pobili ste nas samo zato što smo bili Srbi, pobili ste nas jer smo bili bolji ljudi od vas“, kazao je Dodik, dodavši da je saučesnik u zataškavanju zločina u Jasenovcu bila i „Titova komunistička vlast“.

U Donjoj Gradini položeni venci jasenovačkim žrtvama 7
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović navela je da su jedino u Jasenovcu postojali logori za decu, ocenivši da za ono što se dešavalo u Jasenovcu za vreme ustaške NDH „nije moguće pronaći odgovarajuće reči, jer ni moralna ni pravna terminologija ne mogu opisati monstruoznost dželata, niti bol i patnju njihovih žrtava“.

„One (žrtve) za nas nikada ne smeju da postanu broj niti hladna statistika… Ovo mesto, kao i genocid u Drugom svetskom ratu, duboko su urezani u ličnu i kolektivnu svest našeg naroda. I upravo na toj svesti stvorena je i odbranjena Republika Srpska“, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, RS nije „formirana iz inata, prkosa ili hira, već iz nužne samoodbrane srpskog naroda koji nije dozvolio da mu se ponove genocid u Јasenovcu, Prebilovcima, Starom Brodu na Drini, Drakuliću, Garavicama i brojnim drugim stratištima“.

Cvijanovićeva je ocenila da su Republika Srpska i njene institucije i danas jedini garant opstanka našeg naroda na ovim prostorima, dodavši da je to „istorijski utemeljena i skupo plaćena lekcija“.

Dodala je da su zato očuvanje Republike Srpske, njenih institucija, imovine i ustavnih nadležnosti vitalni interesi od kojih se ni po koju cenu ne može i neć odustati.

„Ne postoje pritisci, ucene, pretnje niti sankcije koje nas mogu naterati da se odreknemo onoga što nam po Dejtonskom sporazumu pripada. Ni od koga unutar i van BiH ne očekujemo niti tražimo da se odrekne svoje slobode i zagarantovanih prava. Ništa drugo ne želimo ni za Republiku Srpsku“, kazala je predsednica RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari