Redovno prolećno zasedanje Narodne skupštine Srbije počinje u sredu, 5. marta, a na predloženom dnevnom redu prve sednice su 34 tačke, među kojima je Predlog zakona o budžetskom sistemu, više poreskih zakona, kao i potvrđivanje dvadesetak međunarodnih ugovora i konvencija. Radikali, prema rečima potpredsednika Dragana Todorovića, ne odustaju od zahteva da Skupština raspravlja o merama vladinog Akcionog plana za Kosovo i Metohiju i pojedinačnim planovima ministarstava.

Redovno prolećno zasedanje Narodne skupštine Srbije počinje u sredu, 5. marta, a na predloženom dnevnom redu prve sednice su 34 tačke, među kojima je Predlog zakona o budžetskom sistemu, više poreskih zakona, kao i potvrđivanje dvadesetak međunarodnih ugovora i konvencija. Radikali, prema rečima potpredsednika Dragana Todorovića, ne odustaju od zahteva da Skupština raspravlja o merama vladinog Akcionog plana za Kosovo i Metohiju i pojedinačnim planovima ministarstava. Pošto je reč o državnoj tajni, ova tačka će se, prema ranijoj najavi predsednika parlamenta Olivera Dulića, naći na dnevnom redu zakazane sednice ukoliko Vlada Srbije odobri da se o tome raspravlja.
Beograd – Izmene Zakona o penzijskom osiguranju moraju da budu usvojene do 1. aprila kako bi se regulisalo usklađivanje obračuna penzija, rekla je državna sekretarka ministarstva rada i socijalne politike Snežana Lakićević-Stojačić na seminaru o reformi sistema penzionog osiguranja u Vrnjačkoj Banji. Ona je ocenila da ukoliko izmene zakona ne budu donete do 1. aprila u tom slučaju bi penzije gotovo u potpunosti počele da se usklađuju u skladu s rastom troškova života „što bi bilo jako loše“. Državna sekretarka je naglasila i da je Nacionalni savet za reformu sistema penzijskog osiguranja odlučio da formira Centralni registar u sklopu reforme sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i da će ubrzo biti donet zakon kojim će biti regulisano formiranje tog registra. Poenta osnivanja Centralnog registra jeste da se objedine različite baze podataka i formira centralna baza podataka o osiguranicima, rekao je Džerard Ficpatrik, konsultant Projekta „Konsolidacija naplate i reforme penzione administracije“.
Žitorađa – Vojnim rezervistima iz Žitorađe, koji su više od tri meseca protestovali zbog neisplaćenih ratnih dnevnica, nestalo je 430.000 dinara od prve rate koja im je uplaćena u februaru. Pre mesec dana, rezervistima iz Žitorađe je, po sporazumu Vlade Srbije i rezervista, uplaćena prva rata na ime zaostalih ratnih dnevnica od 26 miliona dinara. Prva rata nije raspodeljena na sve rezerviste, a nije poznato kome je uplaćeno 430.000 dinara, rekao je predsednik Štrajkačkog odbora rezervista iz Žitorađe Goran Radulović. Samo predsednik opštine Žitorađa Staniša Đokić ima deponovan potpis za podizanje novca rezervista na ime ratnih dnevnica. Prva rata uplaćivana je na tekuće račune rezervista. Međutim, još nisu svi dobili novac, a već je uplaćena i druga rata u istom iznosu. „Mi ne znamo ko i kako raspolaže našim novcem“, rekao je Radulović. Prema njegovim rečima štrajkački odbor rezervista iz Žitorađe stopirao je isplatu druge rate jer predsednik opštine odbija svaku saradnju s rezervistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari