U centru garda u subotu je devet ruskih slikara iz Ivanovske oblasti kao i četvoro mladih Šapčana koji studiraju na Akademiji umetnosti razastrlo svoje štafelaje i prikazalo svoje umeće pred radoznalim građanima. Kada slike budu završene organizovaće se aukcija, a sav prihod ići će u humanitarne svrhe.

U centru garda u subotu je devet ruskih slikara iz Ivanovske oblasti kao i četvoro mladih Šapčana koji studiraju na Akademiji umetnosti razastrlo svoje štafelaje i prikazalo svoje umeće pred radoznalim građanima. Kada slike budu završene organizovaće se aukcija, a sav prihod ići će u humanitarne svrhe. Inače, ruski slikari se od prošle nedelje nalaze u poseti Šapcu i na ovaj način se produbljuju veze uspostavljene još 1998. godine. Nakon NATO bombardovanja u Ivanovskoj oblasti boravilo je tridesetoro dece iz Šapca. Na inicijativu NVO Seoski prag delegacija ove oblasti, udaljene tri stotine kilometara od Moskve, boravila je prošle godine u Šapcu i prisustvovala zasedanju opštinskog parlamenta. Galina Voronova, predsednik Udruženja slikara Ivanovske oblasti, kaže da u članstvu ima čak 106 akademskih umetnika, a deo radova nastalih u Šapcu biće izložen u galeriji u Ivanovu.
Kragujevac – U Kragujevcu će danas biti otvorena sedmodnevna sajamska manifestacija pod nazivom Made in Biesse. Reč je o promociji proizvoda poznate italijanske kompanije Biesse, koja će, na 2000 kvadratnih metara hale 1 Šumadije sajma, izložiti veći broj mašina za obradu drveta, mermera i stakla. U okviru ove sajamske manifestacije biće organizovamno i više stručnih demonstracija potencijala i mogućnosti proizvoda firme Biesse, kao i desetak tehničkih seminara. U Šumadija sajmu kažu da je Biesse jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti proizvodnje mašina i integrisanih sistema za obradu drveta, stakla i kamena, te da dolazak jedne takve kompanije u Kragujevac predstavlja značajan privredni događaj za centar Šumadije.
Majdanpek – Prokišnjavanje krova u Ustanovi za decu „Marija Munćan“ u Majdanpeku uskoro će i za mališane i zaposlene biti prošlost, pošto su konačno počeli radovi na sanaciji krova površine oko 600 kvadrata. Više od tri decenije, kako to kaže v.d. direktora Nelica Marković, ravan krov na zgradi školice nije saniran, pa je gotovo svaka kiša stvarala probleme. Vrednost investicije je nešto manja od 1,4 miliona dinara, a sredstva je obezbedila lokalna samouprava. U Ustanovi za decu Marija Munćan pripremili su i projekte za zamenu kompletne stolarije u zgradama u Majdanpeku i Donjem Milanovcu, a u izradi je projekat za kompletno sređivanje dvorišta majdanpečkog vrtića.
Bor – U Bor i na površinski kop Rudnika bakra Veliki Krivelj nakon deset dana transporta, nemački bager marke Orenštajn i Kopel stiže u ponedeljak u konvoju od dvanaest kamiona. Ovaj se bager težine 400 tona svrstava u najsavremenije rudarske mašine, zameniće klasične užetne bagere i omogućiti veću preradu rude sa sadašnjih 400.000 na 660. 000 tona, a samim time biće i više bakra, kažu u službi informisanja Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Stručnjaci i specijalno obučeni radnici zaduženi su za montažu novog bagera koja će potrajati najduže deset dana. Inače, očekivanja su da do kraja 2007. proizvodnja bakra u koncentratu dostigne 1.500 tona mesečno, pre svega zbog nabavke rudarske opreme. Poslednji put bager je za potrebe borskih rudnika nabavljen 1982. godine, dakle pre ravno četvrt veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari