Ministri za saobraćaj EU jednoglasno su podržali vazduhoplovni sporazum „Otvoreno nebo“ sa SAD, s ciljem da se liberalizuju transatlantski letovi. Sporazum, koji su kritikovale neke britanske avio kompanije, smanjuje putna ograničenja između Evrope i SAD. Oni koji podržavaju novi dogovor, kažu da će reforma „Otvoreno nebo“ pojačati konkurenciju između avio kompanija, kao i da vodi nižim cenama letova.

Ministri za saobraćaj EU jednoglasno su podržali vazduhoplovni sporazum „Otvoreno nebo“ sa SAD, s ciljem da se liberalizuju transatlantski letovi. Sporazum, koji su kritikovale neke britanske avio kompanije, smanjuje putna ograničenja između Evrope i SAD. Oni koji podržavaju novi dogovor, kažu da će reforma „Otvoreno nebo“ pojačati konkurenciju između avio kompanija, kao i da vodi nižim cenama letova. Sporazum će izazvati dominaciju Britiš ervejza na londonskom aerodromu Hitrou sa najvećim prometom saobraćaja u Evropi.
Komesar za saobraćaj EU Žak Barot rekao je da dogovor ima „veliki politički i ekonomski značaj.“ Američki sekretar za saobraćaj Mari Piters pozdravila je odluku, objašnjavajući da će dogovor osnažiti „buduće ekonomske, političke i lične odnose između dva kontinenta.“ Bilo kako bilo, na zahtev Velike Britanije, ministri EU su se dogovorili da odlože planove za sprovođenje sporazuma za mart 2008. Velika Britanija izražava zabrinutost da reforma „Otvoreno nebo“ nije otišla dovoljno daleko, kada su u pitanju vlasnička prava američkih avio kompanija.
Pariz – Filip Val, izdavač satiričnog francuskog magazina Šarli ebdo, koji je optužen da je, objavljujući karikature proroka Muhameda, vređao muslimane, dobio je oslobađajuću presudu. Francuski sud je doneo odluku u korist francuskog magazina, odbacujući optužbe islamskih grupa koje tvrde da je list podsticao mržnju protiv muslimana. Pomenute karikature su u skladu sa zakonom o slobodi izražavanja i nisu predstavljale atak na islam, navodi se u presudi. Velika džamija u Parizu, kao i Unija islamskih grupa su podnele tužbu. Sudnicu je ispunio aplauz kada je izrečena presuda, u kojoj stoji da tri karikature, objavljene u februaru 2006, nisu vređale muslimansku zajednicu, navodi se u izveštajima novinske agencije AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari